Tudtad? Ezért vezetnek a britek az út bal oldalán

Valójában meglehetősen ésszerű oka van, ami a régmúltra nyúlik vissza.

Gondoltad volna?

Elsőre talán mindenki azt gondolná, hogy a különcködés jele az, hogy a britek a világ nagy részével ellentétben az út bal oldalán vezetnek, nem pedig a jobbon – ez azonban bár számunkra furcsának tűnhet, a világ népességének körülbelül 35%-a ugyanezt csinálja. A bal oldalon vezetnek még az írek, a japánok és néhány karibi szigeten élők is. A BBC America szerint eredetileg szinte mindenhol az út bal oldalán vezettek az emberek, bár nem mindig történt ez négy keréken, hiszen sokáig inkább négy láb volt a jellemző. A középkorból ered tehát a bal oldalon történő vezetés szokása, galériánkban pedig azt is eláruljuk, miért volt logikus ezt az oldalt használni.

A lóháton lévő középkori harcosok számára sokkal ésszerűbb volt balra tartani, ugyanis így jobb karjuk, amiben szinte mindenki a kardját forgatta, sokkal közelebb volt az ellenfelekhez – feltehetően körülbelül 10-15% volt az, aki balkezes volt, így az emberek csak elenyésző részének esett nehezére követni ezt a szokást.
Kattints a további képekért!

Ithaafushi a Waldorf Astoria Hotels & Resorts tulajdonában van, a luxus pedig a legnagyobb privát szigeten semmihez sem fogható, egészen páratlan – gyakorlatilag nincs olyan különleges kívánság, amit itt ne tudnának teljesíteni.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!