Utazás

Meglepő oka van: ezért vezetnek a britek az út bal oldalán

A bal oldali vezetés szokásának meglehetősen ésszerű oka van, ami a régmúltra nyúlik vissza.

Tudtad?

Elsőre talán mindenki azt gondolná, hogy a különcködés jele az, hogy a britek a világ nagy részével ellentétben az út bal oldalán vezetnek, nem pedig a jobbon – ez azonban bár számunkra furcsának tűnhet, a világ népességének körülbelül 35%-a ugyanezt csinálja. A bal oldalon vezetnek még az írek, a japánok és néhány karibi szigeten élők is. A BBC America szerint eredetileg szinte mindenhol az út bal oldalán vezettek az emberek, bár nem mindig történt ez négy keréken, hiszen sokáig inkább négy láb volt a jellemző. A középkorból ered tehát a bal oldalon történő vezetés szokása, a következő oldalon pedig azt is eláruljuk, miért volt logikus ezt az oldalt használni.

Lapozz a részletekért!

Oldalak

Utazás
Utazás
December 10-től érvényes a MÁV–Volán-csoport új 2023/2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket – közölte közlekedési társaság...
Sztárok
Nagyon úgy tűnik, hogy Joe Manganiello nem szomorkodott sokáig Sofia Vergarával való válása után, hiszen a színészre már is rátalált a szerelem egy 33 éves színésznő személyében.
Christmas
Az Időkép új térképe megmutatja, jelen állás szerint mekkora az esélye annak, hogy fehérbe borul a táj a lakóhelyeden karácsonykor.