Lélegzetelállító szépségű látnivalók Erdélyben

A Romániában található régióról a legtöbbeknek elsősorban talán a vámpírtörténetek, illetve a horror műfaja jut eszébe. Ám akik tettek már látogatást Erdélyben, azok tudják, hogy a Kárpátok festői szépsége és a hely gazdag történelme is említésre méltó. Számos különleges látványosság várja tehát az ide látogatókat, lássunk ezek közül néhányat!

Törcsvári kastély
Ha vámpírokról beszélünk, mindenképp említést kell tennünk a Brassótól nem messze levő Törcsvár faluja mellett található kastélyról, hiszen ezt tartják a legendás Drakula gróf egyik várának. Így a helyet sokan kifejezetten Drakula-kastélyként ismerik, bár valójában soha nem volt a havasalföldi fejedelem lakóhelye. A gótikus látványt nyújtó vár a filmkészítők közkedvelt forgatási helyszíne. A kastély a 14. század második felében épült, középkori jellegét épen megőrizte, ezzel együtt a közelmúltban restaurálták is, így most falai nagyon jó állapotban vannak.

Gyilkos-tó
A nevezetesség Hargita megyében, a Hagymás-hegységben található. A tó keletkezéséről sok legenda kering, de létrejöttének valós idejéről is vitatkoznak a hozzáértők. Az egyik álláspont szerint 1837 nyarán keletkezett, egy közeli hegyről lezúduló törmelék hozta létre. A hely különlegességét az adja, hogy a vízfelületen mindenütt egy erdő maradványait, a vízből kibukkanó fenyőfa csonkokat látunk. Nevét, illetve az ugyancsak sokszor használt „vörös” jelzőt pedig a népmagyarázat egy legendából eredezteti. E szerint korábban a leomló törmelék maga alá temetett egy pásztort, nyájával együtt, és a vér sokáig „veresre” festette a vizet. Bár a tó visszahúzódóban van, és pár évtizeden belül valószínűleg teljesen eltűnik, ma még Erdély egyik legkedveltebb turistalátványossága.

Békás-szoros
A Gyilkos-tó közelében, a Békás-patak völgyében található ez az öt kilométer hosszú, hegymászók körében nagy népszerűségnek örvendő szurdokvölgy. A hely Európa egyik természeti kincse és a Gyilkos-tóval együtt nemzeti parkká minősítették. A szoros legridegebb része a „Pokol tornáca”, de két másik pontjának neve, a „Pokol kapuja” és a „Pokol torka” sem utal arra, hogy a hely egy kellemes családi kirándulás legmegfelelőbb úti célja. Ez azonban ne szegje kedvünket, hiszen a zord sziklákon kívül a hely csodás állat- és növényvilágával is büszkélkedhet. Olyan ritkaságokat találunk itt, mint a havasi gyopár, vagy a kisasszonypapucs, de a szerencsések siketfajdot, mogyorós pelét is láthatnak. Sőt, nagy ritkán barnamedvével is összefuthatunk, bár ez esetben inkább mellőzném a szerencsés jelzőt.

Székelykő
Az 1128 méter magas hegy a Torockói-hegység része. Nevét a hegytetőn levő egykori várról kapta. A mészkősziklák lentről is csodás látványt nyújtanak, de érdemes a turistajelzés mentén felkapaszkodni a hegy tetejére is, mert a kilátás innen a legszebb, és a felfelé vezető út is élményekkel teli. Ezen kívül ha ott vagyunk, mindenképp látogassuk meg a hegység központját, a Székelykő és Ordaskő medencéjében található Torockó székely-magyar faluját, mely Erdély egyik legszebbje.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!