Utazás

Több ezer éves barlangra bukkantak Izraelben - mesés kincseket rejtett

A Palmachim nevű kibuc új parkjának építése közben, egy sziklának ütköző munkagép tárta föl a II. Ramszesz idejéből származó, és azóta emberkéz nem bolygatta temetkezési barlangot.

Évezredek óta változatlan

Sértetlen, több mint 3300 éves temetkezési barlangot fedeztek fel Izrael földközi-tengeri partjának déli részén – számolt be róla az MTI. A Palmachim nevű kibuc új parkjának építése közben, egy sziklának ütköző munkagép tárta föl a II. Ramszesz idejéből származó, és azóta emberkéz nem bolygatta temetkezési barlangot.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerint a sírban talált tárgyak a fáraó korából származnak, aki i.e. 1279 és 1213 között nemcsak Egyiptomban uralkodott, hanem Izrael földjén is, valamint a mai Libanon, Jordánia, és részben Szíria is fennhatósága alá tartozott. A régészek épen maradt kerámia- és bronzedényeket találtak ugyanúgy, ahogy az i.e. 13. században a sírba helyezték őket, ami jelentős támpontot nyújt a késő bronzkori helyi temetkezési szokások megismeréséhez az ásatásokat vezető régész, Eli Janai szerint.

Földi javakkal teli különféle amforákra és tálakra leltek, amelyek az egykor élt emberek hite szerint a halottakat szolgálják túlvilági életükben, és ezért főzőedényeket és olajlámpásokat is adtak melléjük útravalónak. Apró cserepekben értékes gyógyszerekkel is ellátták az elhunytakat, ezek a régészek szerint Türoszból, Szidónból és más, ma Libanonban található kikötőkből érkezhettek erre a vidékre, a mai Tel-Avivtól délre.

Az esetleges túlvilági harcra is felkészítették a távozót: bronz nyíl- és lándzsahegyeket is elhelyeztek a sírban.

Fotó: 123rf

Lapozz, máris jön a folytatás!

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Sokszor éri baleset a körmeinket, éppen emiatt előfordul, hogy muszáj a többit is lereszelni. De ne aggódj, röviden hosszon is nagyon jól mutatnak az egyes manikűrök.
Lifestyle
A Bika ma könnyen megbánthat valakit, akit szeret. Napi horoszkóp!
Sztárok
Nem esett messze az alma a fájától! A szívdöglesztő Paris pont olyan megnyerő és sármos, mint világhírű édesapja, Pierce Brosnan.