Utazás

Mit jelent pontosan, hogy a NASA alvó üzemmódba helyezte a Hubble űrtávcsőt?

A NASA június 4-én jelentette be, hogy a Hubble űrteleszkóp átmenetileg nem folytatja munkáját – közölte az MTI az AP News információi alapján.

Inaktív állapotba került

Az űreszközt alvó üzemmódba helyezték, miután több mint egy hete meghibásodott három megmaradt működő giroszkópjának egyike.

A Hubble jelenleg inaktív, amíg a repülésirányítók kitalálják, hogyan lépjenek tovább.

Az űrtávcső 2009-ben kapott hat új giroszkópot a NASA űrsiklójával érkező asztronauták utolsó látogatása alkalmával. A giroszkópok a Hubble legfontosabb eszközei közé tartoznak, azok stabilizálják, valamint módosítják a pályáját, és állítják be pontosan, merre nézzen, lehetővé téve, hogy elvégezze a tervezett megfigyeléseket. Az elmúlt évtizedekben azonban az alkatrészek többször meghibásodtak.

Három giroszkóp már nem működik. A NASA szerint a 34 éves űrteleszkóp egy vagy két jó giroszkóppal is használható lenne.

A Hubble-t 1990-ben állította orbitális pályára a Discovery űrsikló. Jóval nagyobb, erősebb és korszerűbb utóda, a James Webb űrtávcső 2021 óta működik.

A NASA mindig látványos videókat szokott készíteni az embereknek. Most ismét olyan témát vettek elő, ami mindenkit érdekel.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Lifestyle
Ha téged is gyötör az álmatlanság, vesd be az alábbi trükköket.
Lifestyle
A Halak családi gondjai megoldódhatna vagy rosszabbra fordulhatnak. Napi horoszkóp.
Sztárok
Lucy Hale neve hallatán sokaknak azonnal a szépség, a tehetség és a stílus jut eszébe. Az amerikai színésznő és énekesnő, akit a legtöbben a Hazug Csajok Társasága című sorozat Aria Montgomery...