Irány Rijeka! Nem kell Velencéig utaznod, ha karneváli hangulatra vágysz

A horvát tengerpart gyöngyszeménél jártunk, ahol a pazar ételek és italok mellett megtapasztalhattuk azt is, hogy milyen jól tudnak szórakozni - és szórakoztatni - a déli szomszédaink.

Horvát riviéra egy csipetnyi olasz hangulattal

Rijeka, vagy ahogy olasz nevén hívják, Fiume az ország legfontosabb kikötője és harmadik legnépesebb városa Zágráb és Split után. A horvátok büszkesége nem pusztán egy tengerparti nyaralóváros, hiszen meredek, macskaköves utcáin újjáéled a történelem. A magyar emlékekben gazdag, egykor hazánk fennhatósága alatt álló kikötőváros kulturális és kulináris utazást ígér az odautazónak. Ha pedig a fő attrakcióját sem szeretnék kihagyni az impozáns településnek, érdemes februárban érkezni, hiszen hagyományosan ekkor tartják a helyi karnevált, ami sok tekintetben élvezhetőbb választás lehet, mint a világhírű velencei párja. A következőkben néhány programot és érdekességet gyűjtöttünk össze azok számára, akik szeretnék felfedezni a Kvarner-öböl partján fekvő várost, amely 2020-ban Európa kulturális fővárosa lett.

Hol is van ez?

A horvát tengerpart ékszerdoboza tíz kilométerre Opatijától helyezkedik el, a Kvarner és a Tengermellék-Hegyvidék megye legnagyobb városa. Épületei mind különlegesek, hiszen több híres európai építész és képzőművész megfordult a vidéken az elmúlt évszázadokban. Az óváros és valamivel távolabb a Trsati kastély - amelyet a Frangepánok építették a 13. század második felében - páratlan szépségű értékei a településnek.

A tenger partján korzó, strandok, parkok és sétányok sorakoznak, amelyeken kávézókban és bárokban pihenhetnek meg a turisták. Ha kikötővárosról is van szó, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ipari benyomást keltene az emberben, hiszen megőrizte a tengerparti városok báját. A Budapest - Rijeka távolság autóval mintegy 500 kilóméter, az utazás várható időtartama - forgalomtól függően - 4,5-5 óra. Kedvező fekvése miatt pedig általában néhány fokkal melegebb a hőmérséklet itt, mint Magyarországon.

Főbb látnivalók

A város központi utcája, egyben vásárló- és sétálóutcája a Korzó, amely elsősorban hangulatával vonzza a látogatókat. Az utca mentén a barokk házak építészeti jellegzetességeit figyelhetjük meg. A Korzó fő attrakciója a közepén lévő óratorony, horvátul Gradski Toranj, amely a 15. században épült, órája pedig 1873-ból származik.

Az utcákat járva számos magyar vonatkozású történelmi mementóra lelhetünk, mint például Baross Gábor, a Vasminiszter emlékplakettje, a hotel, ahol Jókai Mórnak saját lakosztálya volt, vagy éppen az osztrák-magyar hadiflotta bázisa. Ha pedig ellátogatunk a Fiumei Nemzeti Színházhoz, szintén déjà-vu érzésünk lehet, hiszen az épület belseje kísértetiesen hasonlít a Szegedi Nemzeti Színházra, ami nem pusztán a véletlen műve, hiszen ugyancsak a bécsi Ferdinand Fellner és Hermann Helmer cége által épült eklektikus, neobarokk stílusban.

Horvátországban is van karnevál, de még milyen!

A fiumei (rijekai) karnevál története harminchárom évvel ezelőtt, 1982-ben kezdődött, azóta Horvátország legnagyobb karneválja. Az egynapos rendezvény többnaposra dagadt, s immár több esemény szerveződik köré a városban. Az utcákat ilyenkor elözönlik a helyiek és a turisták, akik álarcok és jelmezek mögé bújva próbálják meg elűzni a telet. A felvonulók pazar hangulatot teremtenek grandiózus produkcióikkal, amelyekben a hagyományos horvát népi alakok és hagyományok mellett a popkultúra leghíresebb szereplői is megjelennek.

A karneválozók évről évre egyre vadabb elképzeléseket váltanak valóra, óriásbábokkal, partibuszokkal és teherautókkal, sok zenével és táncossal szórakoztatják a kordonok mögött bámészkodókat. A világ minden tájáról érkeznek fellépők és nézők egyaránt, jönnek a környező szigetekről, Krkről, Hvarról, Korčuláról, Zágrábból, az Isztria-félszigetről, valamint minden évben érkeznek autóbuszok Szlovéniából, Olaszországból, Magyarországról és Szerbiából is. A hangulat fokozásról az utcamenti árusok és pazar vendéglátóhelyek gondoskodnak, ahol finom horvát söröket és a messzehírű medica nevű szeszesitalt is megkóstolhatjuk. A forgatag - a méreteihez képest - mégis megőrizte közvetlen hangulatát, éppen ezért sokkal élvezhetőbb választásnak tűnik, mint a velencei nagytestvére. A következőkben azonban beszéljenek helyettünk a fotók, amelyek remek ízelítőt adhatnak ebből a különleges atmoszférából.

Ilyen volt a rijekai karnevál 2020-ban

Fiume sétálóutcáját idén is ellepték a jelmezesek, legyen az idős, fiatal, nő vagy férfi. Farsangkor nincs kifogás, mindenki álarc mögé bújik, nemcsak a felvonulók. A képen látható hölgyek sötét angyalként próbálták meg elűzni a telet a városból.
Kattints a további képekért!

Déli szomszédunk jellegzetes ételei hihetetlenül izgalmasak.

Leadfotó és fotók: Femcafe.hu, Wikipedia

Oldalak

Szólj hozzá Te is!