Utazás

Hátborzongató tengeri szörny támadta meg a hadihajót, a szemtanúknak a lélegzete is elállt

Az eset még a hetvenes évek alkonyán történt, a rejtélyes lény azóta sem bukkant fel többé a tengeren, viszont alaposan megrongálta a hadihajót.

A rejtélyes Stein-szörny

Valószínűleg élete legnagyobb, egyben legfélelmetesebb kalandját élte át 1978-ban az amerikai USS Stein legénysége, a hadihajót ugyanis egy máig azonosítatlan tengeri lény támadta meg - idézte fel az IFLScience. A jármű egyébként egy rutinút során sodródott veszélybe: a tengeralattjárók lokalizálásáért felelős radarrendszere hirtelen felmondta a szolgálatot, így a hajónak haladéktalanul vissza kellett térnie a bázisára, hogy ott a szárazföldre vontathassák, majd felderíthessék a meghibásodás okát.

A 27 tonnánál is nehezebb szonárkupola vizsgálata hihetetlen részletre derített fényt: hamarosan kiderült, hogy a NOFOUL gumiborítás felületének körülbelül 8 százalékát óriási szakadások tarkították. Akadtak olyan sérülések is, amik 1,2 méter hosszan nyúltak el, a szakemberek pedig megállapították, hogy hatalmas erő szükségeltetett ahhoz, hogy egy lény ilyen károkat okozzon a járművön.

Foghoz hasonlatos objektumok nyomát is észlelték a sérülések szemrevételezésekor, ráadásul a szemtanúk beszámolója szerint aligátorokra hajazó tengeri lények "gyülekeztek" a hajótest körül.

Nem valószínű, hogy tintahal volt

F.G. Wood, az amerikai haditengerészet tengerbiológusa precízen elemezte a NOFOUL-t, majd megállapította, hogy a sérüléseket tényleg egy ismeretlen eredetű lény fogai és karmai okozhatták.

A szakember véleménye szerint egy tintahal, vagy egy ma még ismeretlen faj felelős a rongálásért, de a beszámolók és a fogak mérete alapján a hajót megtámadó óriástintahalnak 45 méter hosszúnak kellett volna lennie - ez a méret meghaladja a legnagyobb ismert fejlábúakét is (gigászkalmárok, óriáskalmárok).

Bizonyos tintahalak gyakran kapaszkodnak életük vége felé hajókba és egyéb vízi járművekbe. A karjaikban található karomszerű kampóik segítségével könnyen megtapadnak a járművek felületén. Lehetséges az is, hogy az állat "zsákmányként" tekintett a hajóra. Mindenesetre 1978 óta senki sem látta a híres Stein-szörnyeteget.

Fotó: 123rf

Teherhajó ütközött motocsónakkal a Loza folyón. Szemtanúk szerint az is hozzájárulhatott a balesethez, hogy a csónak nem volt kivilágítva.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Immáron 10. alkalommal ítélték oda a Televíziós Újságírók Díját a legjobb tévés produkcióknak, műsorvezetőknek és televíziós színészeknek. A rangos kitüntetést ezúttal is a hazai sztárvilág...
Fashion&Beauty
Hamarosan felvehetjük a rövidnadrágokat, de ha érdekel, hogy melyik fazon lesz a divat idén, akkor nézd meg a cikkvégi galériánkat!
Home&Design
Két mexikói testvér nagyot álmodott és az egy szem szobanövényükből mára milliárdos értékű vállalkozást kreáltak.