Utazás

Vérfagyasztó hangokat rögzítettek a Föld légkörében: még a tudósok sem jöttek rá a nyugtalanító jelenség forrására

Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.

A nem ismert tartomány

A szakemberek nemrég a sztratoszférába - mintegy 21 kilométeres magasságba - engedtek fel egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballont - írja a Washington Post. Joggal hihetnénk azt, hogy a sztratoszféra nyugodt, békés hely, ahol semmi izgalmas nem történik, de a kutatóballon által detektált furcsa, szinte már kísérteties hangok durván rácáfolnak erre az előfeltevésünkre. A sztratoszférában persze már az úgynevezett infrahangok - vagyis az emberi fül számára nem érzékelhető zajok és zörejek - tartományában járunk. A ballon által felvett néhány hangnak ismert a forrása, de akad köztük olyan is, ami még a legtapasztaltabb kutatóknak is feladja a leckét.

A kutatóballon olyan kísérteties, szaggatott recsegést rögzített a sztratoszférában, melyre egyelőre még a tudósok sem találtak magyarázatot.
Kattints a további képekért!

Egy nemzedék múlva láthatatlanná válhat az összes csillag az égbolton, leszámítva a legfényesebbeket.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Mindenkit sokkolt a hír, hogy Vadon Jani távozik a Rádió 1 műsorából.
Sztárok
Nagyon úgy tűnik, hogy Joe Manganiello nem szomorkodott sokáig Sofia Vergarával való válása után, hiszen a színészre máris rátalált a szerelem egy 33 éves színésznő személyében.
Utazás
December 10-től érvényes a MÁV–Volán-csoport új 2023/2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket – közölte közlekedési társaság...