Csodaszép látnivalók egy Mátrabeli túra során

Hazánk egyik legszebb hegysége, a Mátra az év minden szakában kitűnő kirándulóhelynek számít. A következő néhány helyet feltétlenül ejtsük útba egy-egy Mátrabeli túra alkalmával.

Kékestető
Ha a Mátrában kirándulunk, akkor mindenképpen érdemes felmenni a hegység - valamint az egész ország - legmagasabb pontjához, a Kékestetőhöz. A csúcson járva a túrázóknak lehetőségük van felmenni a TV-toronyba, mely egyben kilátó is. A torony egyik szintjén található a zárt körpresszó, melyet a turisták télen délután négyig látogathatnak, valamint a presszó fölött található a nyílt kilátó, melyből szemkápráztató kilátásban gyönyörködhetünk.

Időjárástól függően több program közül választhatunk, itt fut az ország leghosszabb sípályája, valamint számos túraútvonal és kerékpártúrákhoz kialakított ösvény is található itt. A Kékes egyik nevezetessége, melyre érdemes túránk során egy pillantást vetnünk nekünk is, a mini-palack gyűjtemény, mely körülbelül 8000 palackból áll, amiket a világ különböző tájairól hoztak ide.

Mátrafüred
A Bence patak partján fekszik Mátrafüred, a Mátra egyik békés települése. Az apró település nem egy látnivalóval büszkélkedhet, itt található például a Benevár romja, a Kozmáry-kilátó valamint a településtől északra fekvő Sástó.

A Benevár még az 1200-as években épült és viszonylag rövid ideig volt lakott, és már hosszú ideje csupán az egykori vár romjai találhatóak itt, a békés környezetnek köszönhetően mégis ideális kirándulóhely. A Kozmáry-kilátó Mátrafüred egyik leglátogatottabb pontja. A kilátót 1900-ban építették 370 méter magasan és gyönyörű kilátás nyílik innen a környező településekre. A Sástó gyakorlatilag nem Mátrafüredhez, hanem Gyöngyöshöz tartozik, mégis megéri útba ejteni a békés tavacskát, mely csónakázáshoz és horgászáshoz egyaránt ideális.

Ilona-völgyi vízesés
5 kilométerre Parádfürdőtől található az ország legmagasabb természetes zuhataga, az Ilona-völgyi vízesés, mely 10 méter magasból zúdul alá egy V alakú hasadékból. Sokan megriadnak a gondolattól, hogy esősebb időben vágjanak neki a túrának, de ide megéri eljönni egy csapadékosabb időszak után, ugyanis ekkor nyújt igazán káprázatos látványt a zuhatag.

Mivel egy Mátrában történő túra állomasként ajánljuk a vízesés meglátogatását, talán senkit nem fog meglepni, hogy a zuhatagot csak egy kisebb-nagyobb kirándulással összekötve közelíthetjük meg, ugyanis végig kell haladnunk egy nagyjából 6 kilométer hosszú túraösvényen. Az ösvény során fantasztikus tájakat láthatunk, hatalmas fasorok és apró patakok váltakoznak. Ősszel különösen szép, a környezet ugyanis ilyenkor az évszak csodálatos, jellegzetes színeiben pompázik.

Kanázsvár
A Mátrában található Kanázsvár dombja és a rajta álló várrom, melynek egyetlen ma is álló, de romos eleme az őrtorony. A torony maradványokhoz sárga jelzésű ösvény vezet fel, melyen nedvesebb időben nehézkes a feljutás, gyakorlott vagy vállalkozó kedvű túrázók azonban ilyenkor is nekifuthatnak a nehezebben járható szakasznak.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!