Utazás

Felbecsülhetetlenül értékes múltbéli kincsekre bukkantak a Budavári Palota kutatásakor

Hetven év után, egy alagútban leltek rá a szóban forgó századfordulós díszkandallókra. További értékes leletek is előkerültek.

Különleges díszkandallók kerültek elő

A Nemzeti Hauszmann Program egyik legfőbb célja a Budavári Palota teljes rekonstrukciója, hogy a látogatók ismét a századfordulós fényében csodálhassák meg az épületegyüttest. „Az eredetivel megegyező rekonstrukcióhoz elengedhetetlen, hogy megismerjük azokat a századfordulós részleteket, amelyeket nem érintettek a háború utáni, ideológiai okokból történt leegyszerűsítő átépítések” – olvasható a Várkapitányság az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A rekonstrukció előkészítése során zajlik az épületegyüttes falainak, pincéinek és elzárt tereinek kutatása, amely során most hetven év után megtalálták a szakemberek a századfordulós palota különleges kandallóinak maradványait a déli, D és F jelű épületeket összekötő közműalagútban. A most feltárt leletek egyes felbecsülhetetlenül értékes kandallók elemeit is tartalmazzák, illetve ezeken kívül további értékes leletek is előkerültek.

A kandallók többsége kisebb sérülésekkel vészelte át a második világháború pusztításait, még az 1940-es évek legvégén is eredeti helyükön voltak, azonban a palota épületének jelentős bontási munkálataikor valamennyit szétszedték. A most fellelt faragottkő-elemek feltehetően akkor, a palota bontásakor kerülhettek mai helyükre. Az egykori kandallók legdekoratívabb részét feltehetőleg elrejtették vagy a több száz kilós tömböket sikertelenül próbálták elszállítani a pincealagúton keresztül. A folyosót később közműalagúttá szűkítették, így hosszú évtizedekre teljesen elzárták az értékes kőfaragványokat a külvilágtól.

Cikkünk további érdekességeket tartalmaz, a folytatásért lapozz a következő oldalra!

Fotó: MTI/Mónus Márton

Oldalak

Utazás
Utazás
Úgy tűnik, havazni fog Mikulás napján, ám korántsem biztos, hogy ettől mindenki el lesz ragadtatva.
Home&Design
A szakemberek nem javasolják, hogy télen a lakásban teregess, ez ugyanis nemcsak penészesedéshez, de nem várt egészségügyi problémákhoz is vezethet.
Lifestyle
A háromgyermekes anyuka története letarolta a világot, hiszen ő volt az egyik első nő, aki arra kérte a plasztikai sebészt, hogy operáljon belőle sussexi ex-hercegnét. A végeredmény megosztó lett.