Utazás

Miről árulkodnak a budapesti utcanevek? Érdemes végigböngészni ezt az új interaktív térképet

A budapesti közterek névadási szokásairól készült interaktív térkép. Órákra el lehet veszni abban, hogy kiről, mikor és kik neveztek el utcákat a magyar fővárosban.

Nevek és terek

A budapesti közterek névadási szokásaival foglalkozik Budapest Főváros Levéltára (BFL) és az ÁTLÓ csapatának legújabb közös projektje: a Nevek és terek című adatvizualizáció azt mutatja meg, hogy Budapesten kikről neveztek el köztereket és milyen emlékezetpolitikáról árulkodnak a névadási szokások.

Budapesten 2247 olyan közterület van, amely valós vagy fiktív személyről kapta a nevét, esetleg valamilyen keresztnevet visel. A névadási szokások sok mindent elárulnak arról, hogy az utókor kiket és miért tart emlékezésre méltónak – olvasható a BFL MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az adatvizualizáció segítségével az érdeklődők megtudhatják, milyen arányban viselnek a fővárosi közterek férfi és női neveket, a névadók valós vagy fiktív személyek-e, magyarok vagy külföldiek-e, milyen jellegű tevékenységet folytattak, és mely korszakban éltek. Az oldalon az egyes politikai korszakok közterek átnevezéséhez való hozzáállását is bemutatják.

Cikkünk következő oldalán olvashatsz pár érdekes statisztikát, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Utazás
Lifestyle
Ha téged is gyötör az álmatlanság, vesd be az alábbi trükköket.
Lifestyle
A Halak családi gondjai megoldódhatna vagy rosszabbra fordulhatnak. Napi horoszkóp.
Sztárok
Lucy Hale neve hallatán sokaknak azonnal a szépség, a tehetség és a stílus jut eszébe. Az amerikai színésznő és énekesnő, akit a legtöbben a Hazug Csajok Társasága című sorozat Aria Montgomery...