Utazás

Irány Badacsony! Egy hegynyi gasztroélvezettel csábít télen is a Balaton

Végigkóstoltuk a Gasztrohegy-programsorozat szezonális kínálatát és rá kellett jönnünk, hogy a Balaton és ízei minden évszakban boldoggá teszik az embert, még a legnagyobb hidegben is. A következőkben olyan helyekre kalauzolunk, ahol kicsit félretesszük a partmenti bazársort, az olajozott lángost, ezek helyett kitárjuk a gyomrunkat és a szívünket a sous vide-ált muflonnak, a kéknyelűnek, valamint azoknak az elkötelezett vendéglátósoknak, akik még a privát szórakoztatásunkról is gondoskodnak a legínyencebb ételek és italok mellett - minden évszakban.

Badacsony: ahol kiváló borok és ínyenc falatok várnak

Már a második évada fut nagy sikerrel a Balaton egyik legizgalmasabb gasztrotúrájának, a badacsonyi Gasztrohegynek. A program megálmodói 2018 őszén indították útjára az egyedülálló sorozatot, melynek célja, hogy vendégkört biztosítsanak az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátóhelyek számára. Összefogásukkal itthon először valósult meg ilyen különleges gasztrotúra. A szervezők lelkesedése kezdettől találkozott a vendégekével és a kezdeményezés sikere folytatásra kötelezte őket. Ősszel, télen és tavasszal Badacsonyban mindenre több idő jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végigkóstolni az adott szezon kínálatának legjavát.

A Balaton magasabb vidékein októbertől áprilisig biztosan nem unatkozunk, hiszen a helyiek csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát: tíz vendéglátóhely, hét tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. Erre a lehetőségre mi sem mondhattunk nemet, így csatlakoztunk a január 18-19. között megrendezett "Vadászidény" jeligével meghirdetett túrára, ahol a helyiek bebizonyították, hogy a Tapolcai-medence ékköve nem csak a szőlő miatt lehet érdekes, hiszen az erdőkből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó, muflon és nyúl került a tányérokra, bogyókkal és borokkal kiegészülve, az isteni ízeket pedig a kötetlen, vidám hangulat és privát sztorik koronázták meg. Mindezt a téli Badacsony szépségében élvezhettük, szürkéskékre fagyott hegytetővel és a tó sejtelmes, mozdulatban látképével.

#1 - Hableány a Balatonban?

A túránk első állomása a méltán híres badacsonytomaji Hableány volt, ami a környék egyik legelső olyan épülete, ami a Balatonra érkező üdülők szórakoztatását szolgálta. Az 1800-as évek végétől vendéglátóhely és találkozó pont volt, 1883-ban nyitott meg a szálló, majd az 1960-as években nyerte el maihoz hasonló alakját. Az ikonikus épület korábban üzemelt postaként, három diszkó is működött benne, valamint minigolf pálya is létesült a falai között. Esküvők, születésnapok, nagy beszélgetések helyszíne és a vitorlázók találkozóhelye régóta, még ma is.

Ezen a kiváló helyen régi és új, tradíció és modernség ötvöződik, az ékszerdobozt pedig nem más irányítja, mint a környék jól ismert borászcsaládja, a Laposa família, akik bisztróval, borbárral, borbolttal és ultramodern pincelátogatással várják a látogatókat, sőt, egy hely- és családtörténeti kiállítás is helyet kapott az épületben.

És hogy honnan kapta a különleges nevét a hely? A legenda szerint, amikor Badacsony még tűzhányó volt, a hegy ura beleszeretett egy sellőbe. Ahogy meglátta a lányt a bérc oldaláról, gondolkodás nélkül a tóba vetette magát, és a csobbanás kioltotta a vulkánt. A szerelmesek azóta is a tóból figyelik a Badacsony-hegyet, melynek lábánál a Hableány épülete őrzi történetüket.

A Hableányban már izgalmas gasztrokülönlegességgel vártak bennünket, egy újragondolt kocsonyát kóstolhattunk meg, amelyben vaddisznó, mustármag, kelkáposztatallér, gomba és cékla is helyet kapott, tormahabbal megbolondítva. Aki szereti a magyaros ízvilágot, de nem berzenkedik attól, hogy új köntösben kapja meg, ebbe a fogásba biztosan beleszeret, ahogyan mi is.

Összesen hat helyen fordultunk meg a gasztrotúra alatt, de mindenhol különböző, de a vadak témájára felfűzött étellel vártak bennünket, amelyekhez helyi és környékbeli borokat kínáltak házigazdáink. Két csoportra osztottak bennünket, az alapján, hogy milyen kártyát húztunk a pakliból, mi a "B" csoportba kerültünk, így a Muflon-túrán vehettünk részt, ami túlzás nélkül hibátlanra sikerült. A tél ellenére is hamar kialakult a fesztiválhangulat, hiszen a hófödte bazalt macskaköveken egymást kerülgették a különböző társaságok, akik boros pohárral a kezükben fedezték fel vígan a téli Badacsonyt. Aki pedig nem szerette volna a combnyaktörést kockáztatni, a Gasztrohegyes busszal pillanatok alatt áttérhetett egyik helyről a másikra.

#2 - Gasztro, túra, kultúra

A túraútvonalunk második állomásaként egy szintén régi múltú vendéglátóhelyre, a Kisfaludy-ház Étterembe érkeztünk, ami a hegy egyik legmeghatározóbb jelképe, ráadásul lenyűgöző, tóra néző panorámával és házias, magyar ízekkel várja a vendégeit. Lehetőségünk volt megkóstolni egy páratlan vörösboros őzlapockát céklás tócsnival, amelyhez helyi bort kortyolhattunk.

A hely vezetőjétől továbbá azt is megtudhattuk, hogy a korábban Kisfaludy Károly tulajdonában álló épület mindig is nagyon népszerű volt, különösen a hölgyek körében, hiszen a reformkori irodalmi élet fő szervezője korának "rocksztárja" volt. A nosztalgikus atmoszféráról nemcsak a régi anekdoták, hanem a rusztikus környezet is gondoskodik, hagyományos teríték, fa bútorok, téglaburkolatok és békebeli piroskockás terítő várja a betérőt. Ha pedig az étterem előtt időznénk egy kicsit, ne fogjuk vissza magunkat, mert a kilátás télen is lélegzetelállító. Aki pedig letornázná magáról az elfogyasztott finomságokat, a környéken egy szuper túraútvonalat is talál.

#3 - Ahol a kilátásnál csak a konyha és a borok jobbak

Miután búcsút intettünk a legendás étteremnek, a környék talán leghíresebb borterasza felé vettük az irányt. A Laposa Birtokhoz alig három percnyi séta alatt értünk el, ahol a vulkanikus tanúhegy magaslatáról teljes panorámájában csodálhattuk meg a téli Balatont. A felkapott borbisztró és rendezvényhelyszín története romantikusabban már nem is indulhatott volna. A budapesti „kádármester” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család két sarja, dr. Laposa József és Eleonóra egy vonatút alkalmával találkoztak és szerettek egymásba. Az esküvő után egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken, ahol később rengeteg időt töltött együtt a családjuk.

A borászat már a ’90-es évek elejétől bővülni kezdett. Az idős Laposa remek érzékkel választotta ki a legjobb területeket a badacsonyi borvidéken, így Badacsonyban, a Szent György-hegyen, a Csobáncon, a Köves-hegyen, valamint a kicsit északabbra fekvő Nagy-Somlói szőlőtermő vidékeken. A szülők mára visszavonultak, a főbb feladatokat pedig a gyerekek vették át tőlük: Bence irányítja a birtok ügyeit, Zsófia borokat készíti, Lilla pedig márkaképviselőként támogatja a családi üzletet.

A pincészetre jellemző, tradicionális fehér borok meglepően jól álltak a vadételeknek is. A kályha duruzsolása mellett elfogyasztott muflon szűz és édesburgonya püré kísérője egy pazar olaszrizling volt, az Apukám világa, ami egy érett, klasszikus tétel, illatában főleg aszalt gyümölcsök jelennek meg, ízében hosszú, markáns lecsengéssel, ezzel pedig remekül passzol a vörös húsokhoz is. Nem egy klasszikus párosítás, de minket meggyőztek.

#4 - Közösségi tér és bormennyország

Ha kedveled a bisztróhangulatot, az underground zenét és a különleges arcokat, akkor a te helyed Badacsonyban a Pláne lesz. Egy izgalmas közösségi tér és borterasz, amelynek főépülete 1957-ben épült, Callmeyer Ferenc tervei alapján. Poharazó, majd Nádas borozó néven vált ismertté a nádtetős kis ház, ami a hely egyik "csodabogara", különleges bazaltfalával, amit lekerekített ablakok díszítenek. A tulajdonos a Tóth testvérek, aki közül Ádám várt minket finom borokkal és vadnyúl rilette-tel, amelyet kardamomos pirított kaláccsal és fűszeres répa chutney-val kínált.

Külön kiemelendő a széles borrepertoárjuk, amelyek közül egy roppant izgalmas tétellel kápráztatott el bennünket, Pálffy Attila P.A.N.K. pét-natjával, ami még a legnagyobb bor- és pezsgőínyenceknek is meglepetés lehet. A palackos erjesztésű pezsgők divatos és a „natúr-boros” körökben is elismert alternatíváját jelenti a pétillant-naturell, amit borásza röviden pét-natnak nevez. Semmilyen borhoz nem hasonlítható a zamata, leginkább cideres, szamócás ízjegyeket képzeljünk el. Ha erre járunk, ezt nem érdemes kihagyni. A finom falatok és a jó borok mellé pedig remek zene és még annál is jobb társaság lehet a kísérő.

#5 - A legelegánsabb megoldás

Az ötödik állomásunk egy nagy múltú borvendéglő volt, amit korábban Hárskertként – a tilia latinul hársfát jelent – ismerhettünk. Az új, Tilia név jól rímmel az új koncepcióra: hagyományos magyar ételeket szolgálnak fel modern környezetben és a fine diningnak megfelelő tálalással. A modern dizájnelemekkel berendezett, bazaltkövekkel kirakott pince nemcsak az épületben található Hotel Neptun vendégeinek nyújthat télen és nyáron is menedéket, hanem azok számára is, akik szeretik a vadételeket, 2018 óta ugyanis itt főleg ilyen specalitásokat fogyaszthatunk. Mi egy fenséges gemenci szarvasgulyást igyekeztünk bepakolni a már szinte teljesen megtelt bendőnkbe, de nem akartunk lemondani az ínycsiklandó túrófánkról sem, amelyet erdei bogyósok lekvárjával kínáltak számunkra. A hozzávalók természetesen mind helyi termelőktől kerülnek az asztalra, a Bakony-Balaton régió napérlelte, zamatos alapanyagai pedig egészen varázslatos ízélményt nyújtanak.

#6 - Ahol mindenki otthon érzi magát

A hatodik és egyben utolsó állomásunk az Istvándy Birtok és Borműhely volt, amit sokaknak már szintén nem kell bemutatni. A család története több mint 200 évre, az 1800-as évek kezdetére vezethető vissza. Az ősök meglátták a szőlő- és bortermelésben rejlő megélhetési lehetőséget. A jelenlegi tulajdonos, Istvándy Gergely nagyapja borásznak állt, akinek fia agrármérnök lett, majd saját ültetvényeket vásárolt, ahol a szövetkezeti munka mellett szorgoskodott, a borászkodással pedig kiegészítésképpen foglalkozott. Eleinte nem is árulta palackozva a borait, csak a barátainak adta őket, és egy-két étteremnek szállított. Majd ő is eljutott egy fordulópontra, amikor úgy döntött, a minőség felé indul. 2014. május 1-jén megnyílt a borműhelyük Badacsony szívében, egy 1900-as években épült villa pincéjében. Egyszerre kóstolótér és borüzlet, hegyi túrák alaptábora, ami hatalmas terasszal, panorámával és jazz zenével várja vendégeit. A kéknyelű náluk is az egyik alapbor, amelynek tisztelete tetten érhető a kínálatban is.

Gergely húga, Istvándy Csilla a vendéglátásban jeleskedik. A környék már a csodájára jár az általa készített ételeknek és desszerteknek, amelyekből mi is kaptunk kóstolót. Szarvas vadas zsemlegombóccal és sütőtök mousse ropogós gesztenyével, birsalmával került az asztalra, amelyből azonban már csak a desszertet tudtuk megenni. Az ízorgia, amivel lezárta ezt a hihetetlen menüt, szavakkal nem leírható.

Zsonglőrködj a lehetőségekkel!

A gasztrotúrákat nemcsak a különleges helyek és a vendéglátók teszik felejthetetlen élménnyé, hanem az az előnye is megvan a programnak, hogy teljesen egyénre szabhatók a feltételek. Váltható a legolcsóbb GASZTROHEGY-jegy, amihez egyedileg cimkézett Gasztrohegy pohár és karszalag jár, mely feljogosít az elektromos busz kétnapos használatára. A GASZTROHEGY-bérlettel kedvezményes, öt szabadon választott vendéglátóhely gasztrohegy fogását tartalmazó bérletet kapunk egy adott hétvégére, valamint itt is jár a pohár és az elektromos busz kétnapos használata is benne van. A legteljesebb a GASZTROKALAND bérlet, ami egy exkluzív gasztrotúrára jogosít bennfentes idegenvezetőkkel, ahol személyesen találkozhatsz a vendéglátókkal. Tartalmazza továbbá öt vendéglátóhely meglátogatását, öt gasztrohegy fogás elfogyasztását, valamint öt pohár bort a fogások mellé. Az árban a címkés pohár és az elektromos busz kétnapos használata itt is benne van. A vendéglátóhelyek természetesen az egész évben egyénileg is látogathatók, mind a különleges menükből, mind az á la carte kínálatból választhatnak a turisták.

A Gasztrohegy további programjai

Február 15-16. Gasztrohegy 12. – Disznóságok

Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!

Március 14-15. Gasztrohegy 13. - Húshagyó kedv - Zöldségek és sajtok hétvégéje

A böjt ideje ez, de mi gazdagon készülünk rá. Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek.

Április 4-5. Gasztrohegy 14. - Füstölgés! – Tavasz

Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket.

Új turistaparadicsom van ébredőben, ami legalább olyan vonzó, mint a magyar tenger. Sőt!

Leadfotó: Femcafe.hu
Fotók: Gasztrohegy , Femcafe.hu

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Néha napján mind szeretnénk ragyogó, sima és rendezett frizurát – ennek leggyorsabb módja pedig a hajvasalás. Viszont, ha nem megfelelő módszerrel, illetve túl gyakran vasaljuk hajunkat, óriási...
Home&Design
Cikkünkben mutatunk pár ötletet, hogyan varázsolhatod csodaszigetté ezt a teret tavasszal.