Utazás

Ellephetik Európát az ázsiai lódarazsak - hazánk sincs biztonságban

A hőhullámok miatt bukkantak fel a kontinensünkön. Magyarországra egyelőre még nem jutottak el, de egyáltalán nem kizárt, hogy a jövőben ez is megtörténik.

Megtámadtak egy családot

Ázsiai lódarazsak tűntek fel Európában: a La Voix Du Nord értesülései szerint Franciaországban az utcán támadtak meg egy egész családot. A 33 éves apát súlyos sérülésekkel szállították kórházba, élettársa és 18 hónapos gyermekük könnyebb sérüléseket szenvedett. Ezt követően megtalálták, majd nemsokára meg is semmisítették a lódarazsak fészkét.

A HVG.hu a la Reppublica nevű olasz lapot idézi, mely arról ír, hogy nagyjából hét évtized után újra megjelent az országban a keleti lódarázs. A rovar gyakran szerzi meg táplálékát a rothadó szemétből, kiváltképp a húsból, emellett pedig a városokban és a zöldterületeken is megtelepszik.

A la Reppublicának Andrea Lunerti etológus úgy nyilatkozott: a darazsak az egyre sűrűbbé váló, s egyre intenzívebb hőhullámok hatására jelentek meg az Ázsián kívüli területeken, illetőleg Európában. A darázskirálynők a jövőben akár új kolóniákat is alapíthatnak, ezért hát az sem kizárt, hogy kontrollálatlanul fognak terjedni Európa-szerte.

Miben másak, mint az Európában honos fajok?

A HVG.hu megkereste az Országos Magyar Méhészeti Egyesületet is, a szervezet a lap kérdésére azt válaszolta, "jelen ismereteik szerint az ázsiai lódarázs nincs jelen Magyarországon. A faj 2004-ben bukkant fel Franciaországban, onnan terjedt el fokozatosan Nyugat-Európában. Manapság már megtalálható Franciaországon kívül: Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban is. Úgy tűnik, terjedése megállíthatatlan, valószínűsíthető, hogy Magyarországra is el fog jutni valamikor" - írta Lászlóffy Zsolt, az OMME Csongrád-Csanád megyei méhészeti szaktanácsadója.

Lászlóffy hozzáfűzte: az ázsiai lódarázs nem agresszívebb az Európában honos változatnál, sőt még a mérgének az összetétele sem különbözik, viszont jóval népesebb kolóniákkal rendelkezik, és ez már problematikus. Fészkeit ráadásul nagyon sokszor alakítja ki településeken, ami további gondok forrása lehet a jövőben.

Fotó: 123rf

Ortopéd cipőt kapott a San Diegó-i állatkert egyik pingvinje.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Jean Harlowból sugárzott a szexualitás, korának egyik legnagyobb ikonja volt, akit nők ezrei utánoztak – halála előtti napokban azonban a színésznőn egy furcsa, egészen kiábrándító tünetet...
Sztárok
Kim Basinger csak árnyéka egykori önmagának, hiszen valóságos plasztikrém vált 69 éves korára az anno imádott és csodált szőke bombázóból.