Új nevet kap Törökország - már az ENSZ is jóváhagyta

Ankara még decemberben jelentette be, hogy kérvényezni fogja a világszervezetnél Törökország nevének megváltoztatását.

Így fogják hívni mostantól Törökországot

Stephane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője elmondta, hogy a névváltoztatás Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a világszervezethez intézett hivatalos kérelme után lépett hatályba.

A tárcavezető úgy fogalmazott, a lépés célja Törökország nemzetközi tekintélyének növelése.

Ankara decemberben jelentette be, hogy kérelmezni fogja a világszervezetnél Törökország nevének megváltoztatását, miután Recep Tayyip Erdoğan török elnök memorandumban szólított fel a Türkiye elnevezés használatára. Erdoğan emellett felszólította a kereskedelmi cégeket, hogy az exportra szánt termékeiket „Made in Türkiye” logókkal lássák el, és szorgalmazta, hogy a kormányhivatalok a Türkiye elnevezés használják a levelezéseikben.

Egy fontos pozitív hozadéka biztosan lesz annak, hogy Törökország nemzetközi megnevezése "Türkiye"-re módosul - az angol "turkey" kifejezés ugyanis egyszerre jelent "Törökország"-ot és "pulykát" is, a múltban pedig rengeteg szórakoztató mém aknázta ki ezt a közismert homonímiát, vagyis azonosalakúságot.

(MTI)

Leadfotó: 123rf

Ha Olaszországba utaznánk, többé nem kell igazolnunk koronavírus elleni védettségünket, sőt friss negatív szűrési leletet sem kell felmutatnunk.

Leadfotó: 123rf

Oldalak