Utazás

Lenyűgöző fotó készült az égi jelenségről, melyhez foghatót soha többé nem láthatunk

Június második felében a Naprendszer összes bolygója egyszerre sejlett fel az égbolton. Hasonlóra ezer éve nem volt példa, ezért hát természetes, hogy szebbnél szebb fotók is készültek a ritka pillanatokról, melyekhez foghatót soha többé nem láthatunk.

Ötszáz évig nem kerül sor hasonlóra

Korábbi cikkünkben mi is megemlítettük, hogy június 17. és 28. között a Naprendszer összes bolygója látható a hajnali égbolton. A Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán június közepén azt írták: amennyiben az említett időszak bármely napján, hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, a Naptól való távolságuk sorrendjében, öt fényes bolygó is feltűnik majd: egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. A napok múlásával a folyamatosan fogyatkozó Hold is végig a planéták mellett haladt, a különleges bolygósor így minden egyes nap új, különleges látvánnyal nyűgözte le a csillagászat iránt érdeklődőket. A már említett bolygók mellett egyébként két másik planéta, az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beállt a sorba, ezeket az égitesteket azonban kizárólag távcsővel lehetett megtekinteni. Óriási ünnep volt ez a hivatásos tudósok és a hobbicsillagászok számára, hiszen legutóbb 947-ben volt példa hasonló jelenségre, a legközelebbi alkalomra pedig 2492-ig kell várni a számítások szerint. Nem véletlen hát, hogy a téma iránt érdeklődő laikusok és a profi csillagászok egyaránt megragadták az alkalmat, és szebbnél szebb felvételeket készítettek a kuriózumnak számító bolygóegyüttállásról.

Fotó: 123rf

Lapozz, mutatjuk egy lebilincselően szép fotót a csodás égi jelenségről!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Claudette Colbert egyike volt az elmúlt száz év száz legnagyobb hollywoodi filmsztárjainak. A díva nézők millióit hódította meg a vásznon, szépségéért pedig bolondultak a férfiak, ám romantikus...
Sztárok
Pár nappal ezelőtt röppent fel a hír, hogy a 82 éves legendás színész ismét apa lesz, azonban nem kellett sok idő, hogy kiderüljön, nem éppen felhőtlen apai boldogság övezi ezt az eseményt A...
Lifestyle
A csalók kreativitása végtelen, a banki adataink után most az e-mail fiókokon keresztül támadnak, méghozzá nem is akárhogyan.