Ez volt Törőcsik Mari utolsó kívánsága - Varnus Xavért bízta meg azzal, hogy teljesítse

A kitűnő orgonaművész minden követ megmozgat, hogy a tengerentúlról eljuthasson Magyarországra, hiszen a Nemzet Színésze fontos kéréssel fordult hozzá halála előtt.

85 évesen hunyt el Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze

Pénteken elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, háromszoros Kossuth-díjas magyar színművésznő, a hazai kulturális élet egyik legtöbbet díjazott művésze - a Körhinta, a Szerelem, a Csend és kiáltás, a Légy jó mindhalálig, A Pál utcai fiúk és megannyi más magyar filmklasszikus szereplője 85 esztendős korában, hosszú betegeskedés után hagyta itt az árnyékvilágot. Pályatársai, kollégái, barátai és ismerősei megható szavakkal búcsúztak a magyar színjátszás egyik jeles alakjától, aki valóban nem mindennapi életművet hagyott maga után, hiszen nemzetközi szinten is jegyzett, rangos elismerésekkel elhalmozott művész volt.

A legendás színésznő már évekkel ezelőtt leírta, hogyan is képzeli el a búcsúztatását - idézte a Bors. "Végrendelkezek ember! Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedikes-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. (…) Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. (…) Maár Gyula meg én.. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája" - mondta Törőcsik Mari a Bérczesi Lászlóval készült beszélgetőkönyvben, 2016-ban.

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

  • 1
  • 2