Sztárok

Mindenki imádta a gyönyörű magyar színésznőt: Arnold Schwarzenegger is csodálattal méltatta

A XX. századi színház-, valamint filmművészet meghatározó alakja volt Szörényi Éva, akinek nevéhez klasszikus és modern művekben, tragédiákban, illetve vígjátékokban egyaránt kiemelkedő alakítások fűződnek. A színésznő emellett több mint 50 évig a magyar nyelv és kultúra erősítésének meghatározó személyisége volt Amerikában.

Kivételes életút

Szörényi Éva 1917-ben látta meg a napvilágot Budapesten, eredeti neve Lers Elvira volt. Már a Színművészeti Akadémia növendékként a Nemzeti Színház tagja lett, és az ország első színházának egyik vezető színésznőjeként több mint húsz éven keresztül lépett Magyarországon színpadra. Azonban nem csupán a hazai kultúra megbecsült képviselője volt, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének egyik legkiemelkedőbb ápolója – a Magyar Szabadságharcos Szövetség alapító tagja volt 1957-ben Amerikában, majd annak munkájában aktívan részt vett, emellett a forradalom 50. évfordulója méltó megünneplésének előkészítésére másokkal létrehozta a Remember Hungary 1956 Bizottságot, amelynek elnöke volt. Eseménydús, kivételes élete rengeteg mérföldkövet tartogatott számára, ő maga pedig nem véletlenül vívta ki megannyi ember tiszteletét; részletek a galériában!

Szörényi Éva az 1930-as évek második felében számos nagysikerű filmben is szerepelt, így a Halálos tavaszban, a Sárga rózsában, a Szűts Mara házasságában, a Tanítónőben, az Úri muriban, az Erkelben. Művészetét 1952-ben Kossuth-díjjal, 1954-ben pedig érdemes művész, majd kiváló művész kitüntetéssel ismerték el.
Kattints a további képekért!

Mészáros Ági munkásságát két ízben - 1950-ben és 1954-ben - ismerték el Kossuth-díjjal. 1950-ben érdemes-, 1953-ban pedig kiváló művész lett, ám karrierje egy szempillantás alatt a gödör mélyére került.

Leadfotó: Fortepan/ Bojár Sándor

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Sztárok
Sztárok
Kevesen tudják, hogy a Marvel-filmek szépségének, a 39 éves Scarlett Johanssonnak van egy ikertestvére, aki nemcsak szívdöglesztően fest, hanem igazi jótét lélek is.
Home&Design
Ha szeretnénk, hogy otthonunk vibráló és élettel teli legyen, bátran próbáljuk ki ezt a stílust. Ne féljünk kísérletezni, és alkossunk egy olyan teret, amely igazán minket tükröz.
Fashion&Beauty
Ha valaha is elgondolkoztál már azon, miért van a legtöbb baseball sapka tetején egy kis gomb, akkor a legjobb helyen jársz, hogy megtudd a választ!