Mindenki imádta a gyönyörű magyar színésznőt: Arnold Schwarzenegger is csodálattal méltatta

A XX. századi színház-, valamint filmművészet meghatározó alakja volt Szörényi Éva, akinek nevéhez klasszikus és modern művekben, tragédiákban, illetve vígjátékokban egyaránt kiemelkedő alakítások fűződnek. A színésznő emellett több mint 50 évig a magyar nyelv és kultúra erősítésének meghatározó személyisége volt Amerikában.

Kivételes életút

Szörényi Éva 1917-ben látta meg a napvilágot Budapesten, eredeti neve Lers Elvira volt. Már a Színművészeti Akadémia növendékként a Nemzeti Színház tagja lett, és az ország első színházának egyik vezető színésznőjeként több mint húsz éven keresztül lépett Magyarországon színpadra. Azonban nem csupán a hazai kultúra megbecsült képviselője volt, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének egyik legkiemelkedőbb ápolója – a Magyar Szabadságharcos Szövetség alapító tagja volt 1957-ben Amerikában, majd annak munkájában aktívan részt vett, emellett a forradalom 50. évfordulója méltó megünneplésének előkészítésére másokkal létrehozta a Remember Hungary 1956 Bizottságot, amelynek elnöke volt. Eseménydús, kivételes élete rengeteg mérföldkövet tartogatott számára, ő maga pedig nem véletlenül vívta ki megannyi ember tiszteletét; részletek a galériában!

Szörényi Éva az 1930-as évek második felében számos nagysikerű filmben is szerepelt, így a Halálos tavaszban, a Sárga rózsában, a Szűts Mara házasságában, a Tanítónőben, az Úri muriban, az Erkelben. Művészetét 1952-ben Kossuth-díjjal, 1954-ben pedig érdemes művész, majd kiváló művész kitüntetéssel ismerték el.
Kattints a további képekért!

Mészáros Ági munkásságát két ízben - 1950-ben és 1954-ben - ismerték el Kossuth-díjjal. 1950-ben érdemes-, 1953-ban pedig kiváló művész lett, ám karrierje egy szempillantás alatt a gödör mélyére került.

Leadfotó: Fortepan/ Bojár Sándor

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Az utazás kétségtelenül az egyik legjobb dolog a világon, de a vele járó jetlagről valószínűleg mindenki szívesen lemondana. Szerencsére van egy egyszerű trükk, amellyel könnyebbé teheted az átállást...
Lifestyle
Már messziről kiszúrta a nőt az út közepén, le is lassított.
Lifestyle
Pedig minden pontosan úgy lett, ahogy kérte. De azért valaki gondolkozhatott volna picit.