98 évesen hunyt el a tragikus sorsú magyar írónő – Életét titkok és drámák övezték

Szepes Mária életében tapasztalt legnagyobb fájdalmait művein át érezheti igazán az ember, az írónő ugyanis az őt ért óriási tragédiát is belefonta leghíresebb alkotásába.

A sok rossz ellenére is majdnem megélte a 100 évet

Szepes Mária nevét főleg azok ismerhetik, akik nagy kedvelőik az ezoterikus irodalomnak, az írónő ugyanis számtalan ilyen témájú könyvvel örvendeztette meg az érdeklődőket, leghíresebb művének mégis A vörös oroszlán című regényét tartják, amit egy családi tragédia és veszteség árnyékában kezdett írni, a legnagyobb fájdalom közepette – ez volt a mű, ami meghozta számára a sikert. Szepes Mária 1908. december 14-én született Budapesten, ahol 98 évvel később, 2007. szeptember 3-án el is hunyt. Az írónő tehát már 14 éve nincs velünk, hosszú élete során azonban sok dolgot letett az asztalra az Orsi Mária és Papír Magda néven is ismert Szepes, aki előbbi két álnevet is használta. Az első írói álneve volt, míg a másodikat színészként viselte, egyébként viszont Scherbak Magdolna néven látta meg a napvilágot egy színész apa, Scherbak Oziás, valamint egy énekesként és színésznőként is tevékenykedő anya, Kronémer Mária lányaként, illetve Viktor bátyja húgaként. Scherbach Viktor nyelvész, író, filozófus és asztrológus is volt, így ő volt az, aki Máriának inspirációként szolgált a kezdetekben, a fiatal lány ugyanis már korán felnézett bátyja ténykedéseire. Mária azonban nem íróként kezdte pályafutását, hanem szülei hatására színésznőként, és már kétévesen megkapta első gyermekszerepét a Cigányszerelem című operettben.

Kilenc éves koráig szinte csak a színház létezett számára: több némafilmben is játszott, de mindeközben szenvedélye lett az írás – verseket és novellákat is írt. Bár 17 évesen balettvizsgát, később pedig kereskedelmi érettségit tett, azt már ekkor tudni lehetett, hogy teljesen más irányba indul majd el, mégpedig az írás felé anyja legnagyobb bánatára, aki színésznőt szeretett volna faragni egyszem lányából. Mária azonban gyermekkora óta írónak készült, folyamatosan képezte magát, 21 évesen pedig naplójegyzeteket kezdett el írni, de nagy kedvence volt Ady Endre, aki köztudottan hatással volt verseire. 1930-án aztán minden megváltozott: bár Mária még csak 22 éves volt ekkor, már megtalálta az igaz szerelmet Szepes Béla képzőművész, olimpiai ezüstérmes, valamint többszörös atléta- és síbajnok oldalán, aki mellett a férfi haláláig kitartott, 1930. december 24-én pedig egybe is keltek. Nagy szerelem volt az övéké, aminek meg is lett a gyümölcse, ám felhőtlen boldogságukat nem élvezhette sokáig a pár, ugyanis beköszöntött életükbe a szerelem után a feldolgozhatatlan tragédia is…

Lapozz a részletekért!

Oldalak

  • 1
  • 2