Sztárok

Fájdalom és megaláztatás övezte az első magyar szépségkirálynő életét: hiába volt egykor Európa legszebbje, elfeledve hunyt el

Ma már csak kevesen tudják, hogy Magyarország és egyben Európa első szépségkirálynője Simon Böske volt, egy keszthelyi lány, akinek szépen indult és kecsegtető lehetőségekkel járó karrierje sajnálatos módon hamar elindult a lejtőn, ő maga pedig elfeledve távozott az élők sorából.

Sikerek és bukások

Böske - akit Erzsébetként anyakönyveztek - Keszthelyen látta meg a napvilágot 1909. február 15-én Simon Sándor járási tiszti főorvos és Hoffmann Janka leányaként. Már tizenhat évesen felfedezték, 1925-ben előbb a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd a Balaton Tündérévé választották. 1929. januárjában nyerte el 218 jelentkező közül az akkor először megrendezett szépségversenyen a Miss Hungária címet, alig egy hónappal később Párizsban pedig a Miss Európa díjat is kiérdemelte. Életének későbbi szakaszáról, sőt halálának időpontjáról azonban alig vannak pontos adatok, a gyönyörű lányra ugyanis minden várakozással ellentétben korántsem olyan jövő várt, mint amire mindenki számított. Részletek a galériában!

1929. január 6-án Budapesten, a Színházi Élet című lap Erzsébet körúti szerkesztőségében rendezték meg az első magyarországi szépségversenyt a párizsi Le Journal című lap kezdeményezésére. A Színházi Élet hasábjain még Márai Sándor is méltatta a verseny ifjú győztesét.
Kattints a további képekért!

Fónay Márta kivételes pályafutása során sikert sikerre halmozott, magánéletét azonban sok kudarc árnyékolta be.

Leadfotó: Wikipédia

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Több generáció is felnőtt Lucy Maud Montgomery csodálatos könyvein, melyek közül aztán sokból film, vagy éppen sorozat is készült. Ilyen volt az Anne a Zöld Oromból is, mely éveken éveken át tárta...
Utazás
A feladvány egyáltalán nem komplikált, a versenyzők többségének mégis feladja a leckét. Te megbirkózol vele?
Fashion&Beauty
Az Oscar-díjas amerikai színésznőt a közelmúltban meg is vádolták azon a címen, hogy szépészeti beavatkozásnak vetette alá magát. Lawrence most maga vetett véget a találgatásoknak.