Romhányi, a rímhányó – Neki köszönhetjük a 20. századi rajzfilmek felejthetetlen párbeszédeit

Többek között tőle származik a két kőkorszaki szaki parádés szövege is.

Romhányi József, a 20. század nagy költője

Te szent múzsa, irgalmazz, milyen ócska rímhalmaz!” – keresve sem találnánk olyan sort a magyar irodalomtörténetben, ami jobban leírná a szellemes és ötletes sorairól, bravúros rímeiről és szócsavarásairól ismert Romhányi – ragadványnevén a rímhányó – költészetét. A magyarórák legszebb perceit biztosító Romhányi Józsefnek március 8-án lesz születésének 100. évfordulója, ebből a jeles alkalomból pedig cikkbe foglaltuk azokat a sorokat, amik örökre megmaradtak az utókornak a magyar író, költő, műfordító és érdemes művész tollából. Bár eredetileg muzsikusnak készült – a Székesfővárosi Felsőbb Zenei Iskolában tanult és brácsán játszott – az utókor számára egyéb irányú munkássága révén alkotott maradandót. Sziporkázó verstehetsége és kacagtató-ironikus költeményei könnyedén az elmúlt évtizedek egyik legjobban ismert és legtöbbször idézett magyar költőjévé tették, pedig majdnem nem ismerhettük meg a bölcs bagoly, a nagyralátó görény, az ördög hívő krokodil és a bűnbánó elefánt történetét, hiszen Romhányi József 1944-ben az Urálban orosz hadifogságba került, ahol majdnem belehalt a hastífuszba. Korán megmutatkozó leleményessége azonban itt sem hagyta el. Fogolytársaival zenekart alapított, és mókás előadásokkal szórakoztatta az őröket, ezért cserébe könnyebb munkára, konyhai kisegítésre osztották be.

A nagyközönség elsősorban játékos állatverseit ismeri, ezeket halála után, Szamárfül néven adták ki. Ennek a kötetnek az Ebigrammák című ciklusából való a Veszélyes mese című verse is, amelyben hasznos intelmet fogalmazott meg:

Csörtetve üldözte egy nagyvad a nyulat,

míg azt elnyelte egy hosszú kanyarulat,

a némán lapulva leskellő kobra

ott várt moccanatlan, mint önmaga szobra.

Így hát vedd alapul:

A nagy veszély csörtet, a még nagyobb lapul.

Galériánkban összeszedtük Romhányi legemlékezetesebb alkotásait.

Költeményeit bájos, könnyed, intelligens humor lengte át, egyaránt szórakoztatóan a gyermekek és a felnőttek számára. Bravúros verselési technikával szó- és rímjátékok ezreivel tűzdelte tele műveit. „Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár” – ki ne tudná, honnan származik ez az ikonikus sor? A Mézga család sziporkázó párbeszédeit a „rímhányó” Romhányi József nyelvi humora tette felejthetetlenné.
Kattints a további képekért!

Vendégművészként készül a Bella Figura című darab bemutatójára, de a képernyőn is újra láthatjuk a színésznőt.

Leadfotó: facebook.com/torleypezsgo

Oldalak