Popper Péter legfontosabb idézetei az emberi kapcsolatokról

Tőle tudjuk, hogy a párkapcsolat olyan, akár egy négylábú asztal: ha valamelyik láb hiányzik, akkor nem működhet a szerelem. Ő tanította meg nekünk, hogy a jó élet feltétele, hogy minden napot maradékok nélkül éljünk végig. Neki volt az a hitvallása, hogy a hosszú sorban állás miatt ne bosszankodjunk, inkább fogjuk fel ajándékként a kapott időt.

Először távozott a nagy pszichológus triászból

Sem Ranschburg Jenő, sem Vekerdy Tamás nem él már, de közülük leghamarabb,11 éve, hetvenhat éves korában Popper Péter hunyt el, hosszú betegség után. Évtizedekig hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa volt. Könyveivel, előadásaival, tanácsaival a lehető legtöbb fórumon igyekezett segíteni az embereknek abban, hogyan oldják meg mindennapi lelki gondjaikat. A pszichológus, író kiadója szerint már állandó orvosi kezelésre szorult, de az utolsó pillanatig dolgozott.

Csak úgy, mint minden ember, ő maga is szüntelenül a tartós boldogság titkát kereste és mindent meg is tett annak érdekében, hogy megállapításait és iránymutatásait a lehető legszélesebb körben terjeszthesse másoknak. Izraelben és Indiában is töltött hosszabb időt, ahonnan vallási és kulturális tanításokat hozott haza. Éppolyan lelkesedéssel adta át a tudását az egyetemi katedrán, mint a vidéki faluházakban, ahová tudományos előadások meghívott vendégeként érkezett és számos könyvében szakértő részletességel írt a témáról.

A boldogság nyomában című előadása a leghíresebb

A boldoság titka

A szakember a boldogságról úgy vélekedett mint egyfajta extázisról, egy felszikrázó pillanatról, ami folyamatosan, de más intenzitással van jelen az életünkben. Szerinte a legfőbb jellemzője, hogy önkéntelen módon jelentkezik és bármennyire is szeretnénk, szándékosan előidézni nem vagyunk képesek. A legrosszabb tulajdonsága az érzésnek, hogy amilyen gyorsan megérkezik, olyan hamar szerte is foszlik. Semmiképpen sem jellemezte állapotként, hiszen nem hosszan fenntartható, a saját olvasatában pedig nem tanulható a boldogság, mivel az ösztönök szintjén megy végbe.

Mi, halandók csak annyit tehetünk, hogy igyekszünk nem hirtelen reagálni mindenre. A pszichológus szerint a kulcs az, hogy lazának kell lenni, nyitottnak maradni és kellő érdeklődéssel a világ iránt és nem szabad rohangálni elérhetetlen dolgok után. Saját látásmódjában pedig mindenek előtt a megbocsátás kulcsfontosságú az ember életében. Rámutat arra, hogy a boldogtalanság sokkal inkább tőlünk függ, mint a boldogság.

Popper Péter legfontosabb idézetei az emberi kapcsolatokról

Kattints a további képekért!

A magyarok legnépszerűbb gyermekpszichológusa már 10 éve nincs az élők sorában, de számtalan fontos üzenete, amit a szülőknek hagyott hátra a mai napig velünk élnek - ezeket gyűjtöttük most össze halálának évfordulójára.

Leadfotó: MTI

Oldalak