Kóbor János érezte, hogy ez lesz az utolsó lemeze – A frontember halála után is listavezető az Omega

Az Omega utolsó albuma lett a tavalyi év legtöbb példányban eladott lemeze. A zenekar menedzsere mesélt a Testamentum címet viselő albumról és a zenekar további sorsáról.

Kóbor János halálával megszűnt az Omega

December 6-án az egész országot megrázta a lesújtó hír, hogy 78 éves korában a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt az Omega legendás frontembere, Kóbor János, becenevén Mecky. A zenekar továbbra is töretlen népszerűségét mutatja, hogy a Testamentum című album lett a tavalyi év legtöbb példányban eladott lemeze Magyarországon, megjelenése óta kétszeres platinalemez lett, ami 16 ezer eladott példányt jelent. A hírt beárnyékolja Benkő László, Mihály Tamás és Kóbor János közelmúltbéli elvesztése.

Az Omega menedzsere, Trunkos András a Blikknek mesélt arról, miért is különösen szívszorító az, hogy éppen Testamentum című album ért el ilyen sikert. „2016-ban született meg a lemez ötlete, amelynek Mecky az elejétől kezdve ezt a címet szánta. Nem értettem, miért, de megmagyarázta: ez az ő hagyatéka, egy olyan album, amelyen elmondja a véleményét, a gondolatait a világról, a múltról, a történtekről. Tényleg olyan volt, mint egy végrendelet” – fogalmazott a menedzser és szerzőtárs.

Trunkos elmondta: Kóbor mindig is gyötrődő ember volt, sokszor volt benne szorongás, hogy vajon tényleg kijött-e belőle tökéletesen az, amit szeretett volna átadni a közönségnek. „A dalok írása közben számos alkalommal íratta újra a szöveget, mert nem tetszett neki az első, a második vagy a sokadik verzió, de még a stúdióban is változtatott. Végig volt egy előérzete, hogy ez lesz az utolsó lemeze. Sajnos igaza lett” – tette hozzá.

Az Omega idén ünnepelte volna fennállásának hatvanadik évfordulóját, azonban a zenekar Me­cky halálával sajnos végérvényesen megszűnt. Az életmű ápolása Trunkos Andrásra és a két élő tagra, Molnár György „Elefánt” gitárosra és Debreczeni Ferenc „Ciki” dobosra maradt. „Annyira szerettük volna, ha sikerül a hatvanéves születésnappal valahol lezárni ezt az életművet. Most befejezetlen, és nélkülük már nem is lehet megtenni ezt” – árulta el szomorúan Ciki.

Máté Péter milliók szívébe lopta be magát, s olyan időtlen slágerekkel gazdagította a hazai zeneivilágot, melyek mind a mai napig népszerűek. Egyik ilyen az Elmegyek című dal, amelyet évtizedekkel a legenda halála után is egy emberként kántálják még a fiatalabb generáció körében is.

Leadfotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Oldalak