Miller Dávid: Megtanultam a szüleim példáján, hogyan kezeljem a nyilvánosságot

Az Álarcos énekes győztesével arról beszélgettünk, hogyan éli meg, hogy művészszülők gyermekeként került a pályára, milyen alkotói szerepet élvez a leginkább és tíz éves párkapcsolatáról is mesélt nekünk.

Bármibe kezd, sikerre viszi

Miller Dávid jól tudja, hogy művészszülők gyerekének lenni egyszerre áldás és átok: Miller Zoltán énekes-színész és Ullmann Mónika színésznő-műsorvezető gyermekeként már kiskora óta a média közegében mozog, annak minden jó és rossz oldalát ismerve. Bár eredendően sportolónak készült, végül őt is megszólította a szereplés, vízipólós helyett énekes-színész és műsorvezető lett belőle.

A 24 éves tehetség négy évvel ezelőtt tért haza Angliából, ahol a London School of Dramatic Art falai között képezték, azóta pedig mind a zenei életben, mind a filmművészet területén aktívan tevékenykedik, idén márciustól pedig az RTL Klub Reggeli című műsorának lett az egyik műsorvezetője. A csatorna hónapokkal ezelőtt az Álarcos énekes szereplői közé is beválasztotta, a műsorban pedig olyan jól szerepelt, hogy meg is nyerte a Banán jelmezében.

A népszerű fiatal művésszel győzelme kapcsán beszélgettünk, aki mesélt a hírnévvel kapcsolatos érzéseiről, önértékelési problémáiról és abba is beavatta riporterünket, hogy már 10 éve él boldog párkapcsolatban szerelmével.

Hiába vagy szemtelenül fiatal, úgy tűnik, hogy amibe csak belefogsz, az sikerre van ítélve. Mennyire volt egyenes az út, ami elvezetett téged az előadóművészi pályáig?

Egyenesnek semmiképpen nem nevezném! (nevet) Nagyon meghatározó volt számomra, hogy színházi közegben, forgatásokon nőttem fel, de mégsem ezen a pályán képzeltem el magamat. Engem mindig a sportolás felé tereltek, ráadásul szerettem és ment is a vízilabda. Ugyanakkor ügyesen szerepeltem próza- és versmondó versenyeken, a szereplés iránti vágy mindig bennem volt. A saját szempontomból örülök, hogy nem azzal telt a gyerek- és a kamaszkorom, hogy erre a pályára képeznek ki. A döntő pillanat az volt, mikor kimentem Londonba színész mesterséget tanulni és onnantól kezdve magamnak vájtam az utamat.

Nem olvassák a szemedre, hogy neked könnyű karriert építeni, hiszen a szüleid sikeresek?

Sokszor megkapom ezt, de már megtanultam kezelni. Ha valakinek van már egy kialakult véleménye a szüleimről vagy az ő munkásságukról, akkor azt nagyon nehezen tudják elengedni velem kapcsolatban. A szerencsém, hogy őket a legtöbb helyen szeretik, ahova megyek. De képzeld, még az sem mentett meg ettől a kritikától, hogy egy Banán jelmezben, arc és név nélkül szerepeltem! (nevet) Szerencsére ritka ez, az emberek 99%-a mérhetetlen szeretettel fordul felém, mióta lelepleződtem és megnyertem a műsort. Totál abszurd, de még ebben a hacukában ugrálva és énekelve is volt olyan, akinek kicsit jobbá tudtam tenni a napját. Voltak családok, akik már várták, hogy vasárnap este újra halljanak. Ez annyira jó érzés!

Mikor ismerted fel, hogy tudsz énekelni, ráadásul nem is akárhogyan?

Nem olyan nagyon régen, mint gondolnád! (nevet) Gyerekkoromban ez egyfajta feszültséglevezető tevékenység volt, otthon, zenei alapokra énekeltem, saját magam szórakoztatására. Nem gondoltam volna, hogy valaha is élő közönség előtt fogom ezt csinálni, bár már a plüssállataimnak több sikeres koncertet rendeztem. Szépen és lassan bontakozott ki ez a dolog. Az unokabátyámmal kezdtem el zenélni pár éve, az ő körei már évek óta producerekből és DJ-kből áll. Közöttük Bakonyi Bálint figyelt fel arra, hogy lehetne valamit kezdeni a hangommal. Pár napja jött ki az új dalom, ami a Fény címet kapta, a zenéjét Bálint szerezte, a szöveget Mórocz Tamással írtuk ketten, a videóklip pedig Kocska Ádám munkája.

A zenélés mellett több filmben is szerepeltél. Láthattak a nézők magyar moziban, a Pappa Piában, sorozatban, az Oltári csajokban és külföldi produkciókban is, amelyek közül a 2018-as Vörös veréb a leghíresebb. Túl vagy egy meghatározó, kitárulkozós forgatáson, hiszen egy közös jelenetben Jennifer Lawrence partnereként le kellett vetkőznöd. Van ezután még olyan, amire kihívásként tudsz tekinteni színészként?

Nem szívesen beszélek erről, de nem akarom kikerülni ezt a kérdést. Kívülről talán úgy jött le, hogy mennyire vagány, bevállalós dolog ez, de én teljesen másképp éltem meg. Konkrétan a forgatás után két napig nem mertem kimenni az utcára, mert frusztrált, mit fognak szólni majd az emberek, akik ebben a jelenetben láttak. Olyan önértékelési problémáim vannak és voltak, amelyekkel meg kellett küzdenem. Ez egy gyógyulási folyamat, amiben benne vagyok.

Furcsa ez, mert úgy mentem oda 20 évesen, hogy elvállalom, hiszen színészként nem válogathatok, ha kell, anyaszült meztelenre vetkőzöm, nem lesz gond. Elméletben persze így volt, de gyakorlatban nem, pedig ez a világ legtermészetesebb dolga. A legrosszabb pedig az volt, hogy amikor beültem a moziba, úgy éreztem, hogy a filmhez semmit nem adott hozzá művészi szempontból, hogy engem levetkőztettek. Bízom benne, hogy ennél sokkal izgalmasabb és összetettebb színészi feladatokat kapok majd a jövőben, szerencsére a Covid ellenére is vannak megkereséseim ilyen irányokból.

Nem ez volt életed forgatása...

Egyáltalán nem bántam meg, szerintem, egy színész repertoárjába ez bele kell, hogy férjen. Nagyon tanulságos volt, ha újra ilyen feladatot kapnék, teljesen máshogy állnék hozzá. A visszajelzések is tompították a rossz élményt, mert mindenki úgy nyilatkozott, hogy vagányság a részemről, hogy bevállaltam a pucérkodást.

Fontos számodra, hogy mit gondol rólad a közönség?

A véleménynyilvánítás - szerencsére - szabad dolog, nincs két ember, aki valamiről teljesen ugyanazt gondolja, és ez így jó. Mint közszereplő, nyilván engem is foglalkoztat, hogy szimpatikusnak tart-e a közönség, de azzal is tisztában vagyok, hogy nem szeret mindenki. Nagyon kemény szakma ez, óriási felelősség megmutatni magad, kitenni az ablakba az életed. Nem csodálom, ha valakit összeroppant az a teher, hogy állandóan a céltábla szerepében van.

A szüleidtől talán elleshettél néhány praktikát, hogyan lehet ignorálni és kikerülni az esetleges rosszindulatot...

Persze, ők mindig igyekeztek korrekt módon intézni a nyilvánossággal járó dolgokat. De azt látni kell, hogy a média teljes ignorálásával és elzárkózással nem lehet olyan hatékonyan érvényesülni ebben a szakmában. Én már kezdem megtanulni a helyén kezelni azt, ami az ismertségemmel jár, de a páromat nagyon védem. Tíz éve a szerelmem, tulajdonképpen együtt nőttünk fel, hegyekkel és völgyekkel, elképesztő közös utazás ez. Hivatalosan nem mutattam meg sehol. Nem szeretném, hogy rólunk cikkezenek a lapok minden héten. Nem könnyű ez a helyzet, mert annak sem örülnék, ha bárki, vagy esetleg ő úgy érezné, hogy rejtegetem. Próbálok aranyközép utat találni ebben, mert van egy szint, ami számomra nem vállalható. Nem akarnék beengedni másokat a magánéletünkbe és az otthonunkba, mert ahogy mondod, a szüleimtől sem ezt láttam.

Ha a magánéletedről nem is szívesen beszélsz, hogy képzeled el magadat évekkel később a szakmádban?

Bevallom, nemhogy 10, még 5 éves távlatokban sem látom, hogy mi történik majd velem. Nem vagyok egy tervezős típus. Az én drága nagypapám szokott emlegetni egy kínai közmondást, hogy » Hagyd a folyót folyni «, ennek az elvén élem jelenleg a napjaimat. Jelenleg három dologban is aktívan tevékenykedek a koronavírus-járvány idején, ráadásul mindegyiket nagyon szeretem és kiteljesítően élem meg. Nagyon törékeny dolog ez a szerencse, ezért vigyázok rá. Hatalmas terveim vannak 2021-re, ha már a fele valóra válik, én boldog leszek.

Most egyelőre a karácsonyt várom, mert ez lesz az első, amit nem rokonlátogatással, hanem otthon, nyugalomban tölthetek. Mozaikcsaládban nőttem fel, így mindig sokat utaztunk az ünnepek alatt, de idén a járvány miatt azonban nem kockáztatunk. Pihenős, pizsamás, főzős-sütős és eszegetős karácsonyt tervezünk a tágabb rokonsággal pedig videóchaten keresztül tartom majd a kapcsolatot.

A színésznő exkluzív interjúban mesélt a 2020-as év örömeiről és nehézségeiről, de arra is kitért, hogyan készül az ünnepekre a járványhelyzetben, immár 7. éve az édesapja, Bajor Imre nélkül.

Leadfotó: RTL Klub, Sajtóklub

Oldalak