Kovács Ági: A saját bajnokságát kitartással bárki megnyerheti - Interjú

Az egykori élsportoló elárulta, hogy miben látja a siker kulcsát.

Inspiráló Nők Díj

A felnövő generációk számára mindig fontosak az olyan ikonok, akikre példaként tekinthetnek. Ők nemcsak szakmai sikereikkel, hanem személyiségükkel is azt közvetítik a világnak: kell és érdemes küzdeni. Éppen ezért az Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságába idén is olyan neves magyar egyéniségeket választottunk, akik az élet minden területén bizonyítottak és szívükön viselik az utánuk következő nemzedékek sorsát.

Díjátadó gála: 2020. március 5-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, ATV Spirit, Bors

Sportolóként és anyaként is fontos számára a példamutatás

Kovács Ágnes olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok, sokszoros Világkupa győztes, örökös magyar bajnok úszónő. Az egyetlen magyar úszó, aki 1997-2001 közötti időszakban az év legrangosabb világversenyeiről aranyéremmel tért haza. 13 évig volt tagja a magyar úszóválogatottnak, ez idő alatt minden nemzetközi versenyt pontszerző helyen zárt. Többször megválasztották Európa legjobb úszójának, a világ legjobb sportolói között emlegették, összesen hétszer volt az év magyar úszónője, és négyszer választották meg Magyarország legjobb női sportolójának.

Az utóbbi években visszavonult a versenysporttól, folyamatosan képezi magát. Három diplomát szerzett, jelenleg a Testnevelési Egyetem nemzetközi nagykövete, doktorandusz hallgatója, és előadója. A szakmai eredményeken túl egy gyermek édesanyja, 2011-ben született meg kisfia, Gábor Dominik. Egykori sportolóként és szülőként is fontosnak tartja a példamutatást, ezért is vállalta el, hogy 2020-ban csatlakozik az Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságába.

Szerinted miért fontos az inspiráció egy ember életében?

Nagyon fontos az, hogy az ember új célokat tudjon kitűzni maga elé, hiszen akkor tudjuk, hogy merre kell mennünk, ha van egy elképzelésünk, amiért dolgozhatunk. Nagy segítség lehet, ha vannak körülöttünk olyan emberek, aki inspirálnak bennünket. Gyerekkoromban, amikor a szöuli olimpiát néztem, Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás teljesítménye hagyott mély nyomot bennem. Az élet minden területén találtam magamnak olyan embereket, akikre felnézhetek. Szerintem ez nagyon fontos, kellenek a példaképek, akik megmutathatják számunkra, hogy mik azok a magasságok, ahová el lehet jutni.

Mi az, ami téged előrevinni, motiválni tud az életedben?

Nem mindig könnyű dolog a motiváció megtalálása. Ha visszagondolok az élsportolói pályafutásomra, akkor nekem mindig a célok elérése adta a felhajtóerőt. Ki akartam jutni az olimpiára, ez a vágy pedig nagyon sokszor segített a szürke hétköznapokban. Arra fókuszáltam folyamatosan, hogy okkal vagyok itt, okkal kelek fel ilyen korán, okkal edzek napi hat órát. Nagyon fontos a környezeted visszajelzése is. Bár az úszás egy egyéni sportnak tűnhet kívülről, hiszen egyedül állsz ki a rajtkőre, egyedül úszol és egyedül kapod az érmet, mégsem egyedül jutsz el odáig. Volt egy csapatom, a családom, a szurkolók, akik mindig átsegítettek azokon a nehéz élethelyzeteken, amelyeken egyedül nem tudtam továbblépni. Az ő jelenlétük az életemben szintén nagyon motiváló.

Számodra mitől sikeres egy nő?

A siker szerintem egy teljesen szubjektív dolog, ami mindenkinek mást jelent, ezért nehéz definiálni. Sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetne megfogalmazni és átadni a gondolatok szintjén azt a motivációt, amit én megtapasztaltam a sportolói múltamban. Azt szoktam mondani, hogy a saját bajnokságát kitartással bárki megnyerheti. Önmagunknak kell tudni, hova szeretnénk eljutni, meg kell fogalmazni azt, hogy számunkra mit jelent azt, hogy siker. A sikert senkinek nem adják ingyen, tapad hozzá rengeteg munka és sok kudarc, ezért nagyon fontos az elszántság és a kitartás.

Mit üzennél a fiatal nők számára, akik még a sikereik előtt állnak?

Merni kell nagyot álmodni és utána el kell tudni indulni abba az irányba. Mindenkit arra biztatok, hogy ne engedje el, ne nyomja el magában ezeket az érzéseket. A kemény munkát nem lehet megkerülni, de ha valamit szenvedéllyel csinálunk, akkor ez nem fog problémát jelenteni és nagy eséllyel fogja siker koronázni az erőfeszítéseinket.

Mit gondolsz, kik azok, akik tudnak másokat inspirálni?

A mai világban ez is egy nagyon szubjektív dolog. Bárki lehet inspiráló attól függően, hogy mit tekintünk értéknek, kit tekintünk értékteremtőnek. Számos lehetőségünk van arra, hogy kiválasszuk és kövessük azokat az embereket, akikre felnézhetünk. Nagyon örülök, hogy létrejött ez a díj, mert olyan példaértékű nők mutatkozhatnak be általa, akik valódi értékeket tesznek le az asztalra a mindennapokban. A példaképekre nagy szükség van, ezért fontos, hogy felismerjük és láttassuk őket.

Több mint hatvanötezer szavazat érkezett a Femcafe.hu oldalán az Inspiráló Nők-díj jelöltjeire. A 7 kategória 3-3 jelöltjét ezúttal is az elismert tagokból álló jelölőbizottság állította össze, melynek tagjai: Kovács Ágnes, olimpiai bajnok úszó, Zsédenyi Adrienn, többszörös Fonogram- és Emerton-díjas énekesnő, Nánási Pál fotóművész, valamint a Femcafe.hu főszerkesztője, Sajószegi Veronika. A győzteseket március 5-én, a Várkert Bazárban hirdetjük ki, az Inspiráló Nők Estjén.

Leadfotó: Borzi Vivien
Fotók: facebook.com/KovacsAgnesOlimpiaiBajnok

Oldalak

Szólj hozzá Te is!