#filternélkül: Cziffra Vivien - Az ötgyerekes édesanya, aki a sztrók és egy szívműtét után sem adta fel

Nem mindennapi történet egy édesanyáról, aki úgy lett az egészséges életmód prófétája, hogy betegségeivel - túlzás nélkül - már megjárta a poklot. Története és kitartása olyannyira inspirál másokat, hogy már több ezer követője van a közösségi médiában és blogot is ír. Hogyan lehet lyukas szívvel, trombózissal és sztrókkal, életmentő műtéttel a háta mögött is ennyire pozitív? A #filternélkül legújabb részében ő maga mesélt róla.

#filternélkül - Interjúsorozat Magyarország legmenőbb influencereivel

Véleményvezérek, akiket százezrek követnek. Divatos ruhák, luxuskozemtikumok, drága éttermek és lélegzetelállító utazások - dolgok, amelyekről a legtöbben csak álmodozunk. Igazán jó influencernek lenni azonban nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Új sorozatunkban hazánk leghíresebb vloggereit, youtubereit és Instagram modelljeit kérdezzük arról, mi a valóság, amit a filterek elrejtenek.

Aki kérdez: Lakatos Melinda

Anya, feleség, tanácsadó, tréner és hivatásos túlélő

Vannak olyan kislányok, akik már egészen pici korukban tudják, hogy mit várnak az élettől. Cziffra Vivien egészen régóta készült élete nagy feladatára, az anyaságra, amit öt gyermekén gyakorolhat. A várva várt babaprojekt azonban csöppet sem volt zökkenőmentes számára. Átesett egy hormonkezelésen, ami miatt sokat hízott, majd mikor negyedik babájával volt várandós, komolyabb komplikációk adódtak: a terhesség 22. hetében sztrókot kapott. Viviennek egy 15 órás autóúton trombózisa lett, az agyába pedig vérrög került, majd utólag kiderült, hogy eddig fel nem fedezett genetikai rendellenessége van, lyukas szívvel született.

A műtét jól sikerült, ráadásul ez a rossz élmény sem tántorította el őt attól, hogy újabb gyermeket vállaljon. Sőt, vállalkozását is töretlenül fejleszti amellett, hogy idejének nagy részét a gyereknevelés és a családi fészek gondozása teszi ki. Folyamatosan képzi magát, így táplálkozási és életmódtanácsadóként a kisujjában van a tökéletes étrend, a leghatékonyabb sportgyakorlatok, de az sem hozza zavarba, ha valaki hormonális problémákkal küzd és ennek kapcsán keresi fel őt. Egy hiteles, többfunkciós szupermami, aki az önkéntes házi karanténból vállalkozott arra, hogy a #filternélkül sorozatunk következő vendége legyen.

Mikor kislány voltál, hasonló pályán képzelted el magadat vagy az életedben bekövetkező változások tereltek a tréneri és tanácsadói irányba?

Gyerekként is mindig sportoltam, diétáztam, de nem túl ésszerűen. Az elsődleges életcélom az volt, hogy anyuka legyek. Már 16 éves koromban tudtam a gyerekeim nevét. Az volt a tervem, hogy 20 évesen megszülöm Martint, 25 évesen pedig Cintiát. Nem volt ilyen könnyű, nem jött össze a baba, egy év után hormon kezelést kaptam, így 21 évesen szültem, annyi változással, hogy a kislányunk jött hamarabb és utána a kisfiunk. Rájöttem, hogy gyerekből sosem elég. Mivel mindig csak gyerekekben gondolkodtam, érettségi után elvégeztem egy baby sitter tanfolyamot és egy háromgyerekes családnál voltam egészen a szülésig. Hat hetes ikrekkel és két és fél éves kisfiúval kezdtem a tanulást, mélyvíz volt, de megoldottam. A mai napig imádom őket, tartjuk a kapcsolatot, pedig már az ikrek is elmúltak 20 évesek. Később már láttam, hogy ez a munka nem összeegyeztethető a családdal, masszőrködésbe fogtam. Mindig éreztem, hogy segíteni akarok, ez is egy olyan munka volt, amit szívből tudtam csinálni, ráadásul gyerekek mellett saját magam osztottam be az időmet, a vendégeimet. Közben folyamatosan edzettem, úgy éreztem, hogy szintet léphetek ebben is és ezzel segíthetek másoknak, hogy kihozzák magukból a maximumot. Beiratkoztam a Weider Proffesional edzői képzésére, ahol aztán funkcionális trénerként is végeztem, de vannak még terveim további képzésekkel kapcsolatosan is. A táplálkozás mindig érdekelt, folytattam diétákat, ami mai fejemmel életveszély volt. Mivel a fitnesz és testépítő vizsgán is voltak táplálkozási, emésztőszervrendszeri tételek, kezdett tisztulni a kép, és úgy gondoltam, hogy fejlődhetek. Azóta állandóan tanulok: tanfolyamokat végeztem, továbbképzésekre, előadásokra járok, olvasok, kutatok. Szerelem lett ez a szakma, nem is gondolnánk, mennyi mindent meg tud változtatni az, ha a szervezetünkkel jól bánunk, számára hasznos tápanyagokkal tápláljuk és nem kizsigereljük. Az életminőségünk klasszisokkal jobb lesz, és ez a legfontosabb.

Nem tagadod le, hogy te is küzdöttél súlyproblémákkal. Voltál 50 és 90 kilós is. Hogyan sikerült elérned, hogy megszűnjön a jojóeffektus?

50 kilósan kezdtem egy hormonkezelésbe, ami sikeres volt és a terhesség végére elértem a 90 kilót. De természetesen nem írható minden a hormonok számlájára. Ettem mindent, amit épp megkívántam és még magamnak is megmagyaráztam, hogy a babának erre szüksége van. Pedig dehogy volt… Egy év alatt ismét ötössel kezdődött a súlyom, de koplaltam eszetlenül. Minden terhességnél eljátszottam nagyjából ugyanezt, a 90 kilót ugyan nem értem el többet, de nem sok kellett volna hozzá. A negyedik várandóságom előtt kezdtem el az edzői sulit, így akkor már az egész életmódomat változtattam meg. Csak így lehet elkerülni az állandó jojózást. Mindenkinek ezt ajánlom és ne valamilyen csodadiétában bízzon! Reformálja meg az életét és váljon életmóddá. Ez a nagy titok. Figyelni kell a mozgásra, táplálkozásra, és ha egy szabadság, nyaralás során felkúszik 2-3 kiló, ott fogjuk meg. Kalóriadeficit a kulcs, egészséges tápanyagok és sport!

A negyedik várandósságod 22. hetében sztrókot kaptál, trombózisod is lett, az agyadba pedig vérrög került. A kezelés során utólag kiderült az is, hogy lyukas szívvel születtél. Hogy tudtad feldolgozni ezeket a sokkoló és vészterhes információkat az egészségedről? Mennyire határozta meg ez a helyzet a terhességed további részét?

Alapjaiban változott minden. Pánikbeteg lettem, nagyon rossz időszakom volt legalább két évig. Ha csak elszédültem vagy megfájdult a fejem, jött a pánikroham. Állandóan tartottam a kapcsolatot az orvosommal, mert épp "szívrohamom", "sztrókom" vagy "trombózisom" volt. Így utólag már vicces, de csodálom, hogy nem a diliházba utalt be a háziorvosom. (nevet) Ebben a lelki állapotban élni félelmetes volt. A terhességem nem tudtam élvezni, három hónapig kórházban kellett feküdnöm, mert a méhszájam is kinyílt, így csak mosdóba kelhettem fel, még enni is az ágyban ettem. A férjem hordta be nekem az egészséges ételeket, amiket kértem és így mozgás nélkül is csak öt és fél kilót híztam, úgy, hogy 35. hétre született a kisfiam 3030 grammal. Azt mondják, ne használjuk a terhesség szót, a várandósság mennyivel szebb… Hát, de ez tényleg terhesség volt! A kisfiam nemsokára hat éves lesz, és még mindig mondja, hogy nem szerettem a hasadban lenni, sírtam, hogy veletek akarok lenni… Egyszer sem mondtunk neki a történtekről semmit, úgy gondoljuk nem értené még, de ezek szerint érezte, hogy nagy a baj.

Egy ötödik babát is vállaltatok a férjeddel. Nem féltetek, hogy hogy újra megtörténhet a baj?

A férjemmel mindig mindent megtervezünk, tudatosan próbáljuk élni az életünket, gondolom nem is menne másként öt gyerekkel. Tudtuk, hogy csak akkor vállalunk babát, ha a neurológus, kardiológus és a nőgyógyász is rábólint. Ez megtörtént. Amikor még csak sejtettem, hogy pozitív lesz a tesztem, már hívtam a doktornőmet, hogy megyek vérhigító injekcióért valószínűleg. Az ötödik héttől szúrtam magam, így tudtam, ha én mindent megteszek, nem lesz baj. Ehhez az kellett, hogy lemondtam minden nyaralásunkat, utazásunkat, csak a Balatonig voltam hajlandó elautózni, ami maximum másfél óra távolságra van tőlünk. Legnagyobb szívfájdalmam a Bécsben tartott Pink koncert lemondása volt, de remélem lesz még lehetőségem eljutni egy koncertjére. Sok vizet ittam, az órám jelzett, ha egy óráig nem mozogtam, akkor reagáltam rögtön. A szívem már műtve volt, így tudtam, hogy nem lesz baj. Az egyik félelmem az volt, hogy a méhszáj kinyílik ismét a 26. héten. Ezért az utolsó kirándulásunk a 24. héten volt, azt követően vízszintesbe helyeztem magam. Az otthoni teendőket elvégeztem, de vásárolni csak valamelyik nagyobb gyerkőccel mentem, aki pakolt a szalagra, majd a szatyorba, onnan a csomagtartóba, majd itthon be a házba. Igazi királynő voltam! (nevet) De megérte az erőfeszítés, mert a 36. hétig húztuk. Ehhez kell egy ilyen csodacsalád. Mindenki segített, a férjem, a gyerekek, ezt a 36 hetet együtt hoztuk össze. A császármetszés utáni időszaktól féltem igazán, már volt benne részem egyszer és a felépülés horror volt, de most rátaláltam egy nagyon jó appra, a Császárvonalra, ami sokat segített a regenerálódásban. 1-2 nap után már egész jól mozogtam, nem voltak nagy fájdalmaim. Mindenkinek ajánlom ezt a segítséget, mert fényévekben mérhető a különbség.

Ötgyerekes édesanyaként, több súlyos betegség átélőjeként vezeted a saját vállalkozásodat. Milyen nehézségeid és sikerélményeid vannak?

A legnagyobb nehézség az időhiány, mindig van valami teendő, jól meg kell szervezni az életet, hogy mindenre jusson idő, és semmi ne menjen a gyerekek rovására. Ez persze nem mindig jön össze, de igyekszem. Ráadásul a táplálkozási tanácsadás és az edzősködés mellett van egy fitneszruházati vállalkozásunk is, ahol én tervezem a ruhákat, nyomatom, varratom, számlázok, csomagolok, feladom a termékeket, fotózást szervezek, modelleket választok. Egy szóval a "mindenes" is én vagyok. Így sikerélmény már néha az is, ha meg tudom válaszolni az emaileket. Ha egy nap úgy fekszem le, hogy a kis füzetemben minden tennivaló mellett pipa van, már elégedett vagyok. Amikor kapom a visszajelzéseket edzés után vagy az étrend, programok sikeressége kapcsán, akár a ruhák kényelmére vonatkozóan, akkor érzem azt, hogy lehet sikeres valaki anyaként és üzletasszonyként is. Borzasztó nehéz, de nem lehetetlen. Vannak időszakok, amikor az üzletet hanyagolom, például szülés közben, de ez csak a közösségi médiára vonatkozik, a háttérben folyik a munka. Például a legutóbbi szülésemkor, hétfőn délelőtt még a megrendelésekkel foglalkoztam, délután szültem, pénteken délután hazajöttünk a kórházból, este már összesítettem a megrendeléseket, csomagoltam, számláztam és hétfőn már adtam is át a futárnak.

A közösségi médiában is terjed a neved, egyre többen fordulnak hozzád tanácsért. Hogyan építetted fel az online jelenléted? Milyen célokat tűztél magad elé?

Célomként azt tűztem ki, hogy minél több anyukának segítsek abban, hogy eltudják érni a céljukat egy vagy akár több gyermek mellett. Minden csak szervezés kérdése. Öt gyerkőc mellett is tudok edzeni, egészségesen táplálkozni, ha nekem megy, miért ne menne másnak? Apró trükkökkel, tanácsokkal látom el ezért a vendégeimet a táplálkozási tanácsok mellett. Az online jelenlétem legelején megfogadtam, hogy kényszerből nem fogok posztolni, és nem mehet a család rovására, ezért még mindig nem szánok elég időt a közösségi médiára. Van, hogy hetekig nem posztolok, mert egyszerűen nincs időm vagy kedvem hozzá.

Miért tartod hasznosnak és/vagy károsnak az influenszer-jelenséget?

Mindenben a jót próbálom nézni, elég pozitív szemléletű vagyok, így ebben az esetben is a hasznosságra fókuszálok. Ha jól megválogatjuk, kiket követünk, hasznos információkra tehetünk szert. Legyen az edzés, életmódváltás, smink, ruha, receptek, környezetvédelem, bármi. Tanulhatunk sok új dolgot, a gondolkodásunk változhat akár jó irányba is. Tudatosságra kell törekedni, fel kell tennünk magunknak jó pár kérdést. Mit ad az oldal nekünk? Valódi értékeket közvetít? Érdekes? Mit tanulhatok tőle? Inspirál? Jó érzéssel tölt el, ha az posztjait görgetem? És legfőképpen: hiteles? Én nem tartom magam influenszernek, csak egy anyuka vagyok, aki őszintén megmutatja, hogy hogyan egyezteti össze a családi életet a munkával, egészséges életmóddal. Ha ez valakit inspirál, örülök neki és bízom benne, hogy jó érzéssel görgetik a felületeimet. Természetesen sok káros következménye is lehet, nem mehetünk el szó nélkül mellette, főleg a még befolyásolható fiatalok körében, akik koruknál fogva még nagyon sérülékenyek, őket szülőként sok beszélgetéssel tudjuk terelgetni.

Kik keresnek meg téged jellemzően? A hozzád fordulóknak valós egészségügyi problémáik vannak vagy csak a média vagy az influenszerek által közvetített irreális szépségideálhoz szeretnének hasonlítani?

Nagyjából ugyanolyan százalékban keresnek meg olyanok, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, mint azok, akik egészségügyi problémákkal küzdenek. Sajnos vannak olyan betegségek, amelyekben nincs kompetenciám segíteni, ezt az első levélváltáskor tisztázom. Túlnyomó többségben hölgyek írnak, de elvétve férfiak is ráveszik magukat, hogy megkeressenek, volt már arra is példa, hogy egy hölgy keresett meg azzal, hogy a férjének segítsek, és ő majd kis adagokban változtatja meg az étrendjét, szinte észrevétlenül, mert csak így lehet esetükben. Feltűnő jelenség, hogy sokkal tragikusabban ítélik meg a súlyukat és kinézetüket a súlyproblémával küzdő emberek, mint amit én kép és adatok alapján látok. Ez valószínű abból adódik, hogy a közösségi és az általános médiában is csak a csillogást látják: mindenki tökéletes, ideális testalkattal rendelkezik. Nem szabad elfelejteni, hogy sokszor manipuláltak ezek a képek. Azt szoktam tanácsolni, hogy ne másokhoz akarjanak hasonlítani, hanem magukból hozzák ki a legtöbbet! Vannak, akik úgy érzik, nem tudják összeegyeztetni az életmódváltással járó dolgokat a munka, háztartás vezetése, gyerekek mellett, nekik több tanácsot, életszervezési tippeket adok.

Téged mi inspirál a saját munkád során? Van olyan történet, ami különösen emlékezetes számodra és megerősített abban, hogy jó úton vagy a hivatásodban?

Nagyon fel tudnak tölteni a visszajelzések, amiket a vendégeimtől kapok. Minden héten kérek tőlük egy beszámoló emailt, hogy lássam, mi történt velük, hol tartanak, mik okoztak nehézséget számukra, így hetente tudunk apró módosításokat bevetni azért, hogy számukra élhetőbb legyen az ajánlásom. Inspirálnak a képek, amiket küldenek, az apró örömök, amik érik őket, amikor megírják, hogy megdicsérték őket, más is észrevette a változást, vagy hogy már nem fullad a lépcsőzésnél, le tudott futni 10 percet megállás nélkül. Jó érzés, mikor valakinek az életminőségén tudsz változtatni, mert arról számol be, hogy nemcsak a külseje változott meg, hanem a hormonális egyensúlya is kezd visszatérni, szebb a bőre, nincsenek hangulatingadozásai, a pajzsmirigy értékei sokkal jobbak vagy éppen a bélflórája regenerálóott. Amikor végre fel mernek venni rövid nadrágot vagy szoknyát, mert eltűnt a narancsbőrük... Minden ilyen visszajelzés megerősít abban, hogy jó úton járok, és ez az a hivatás, amit szívvel-lélekkel, gyerekek mellett is élvezek csinálni. Egyetlen történetet sem emelnék ki, de azok az emailek töltenek el a legnagyobb boldogsággal, amikben megírják, hogy a helyre billent hormonegyensúlyuk következtében sikerült teherbe esniük.

Három lány édesanyjaként milyen elveket követsz a nevelésükben? Milyen értékeket próbálsz elültetni bennünk?

Az elveimet úgy 18 éve feladtam, az első lányom születésénél! (nevet) A viccet félre téve, amit át tudok adni, az a család szeretete, és az, hogy álljanak ki magukért mindig, minden helyzetben. Próbálok következetes lenni a nevelésükben, ami bevallom, nem mindig sikerül. A gyerekek szerint szigorú vagyok, a férjem szerint túl engedékeny... Azt gondolom, megtaláltam az arany középutat, bár ezek szerint csak én gondolom így. Én abban hiszek, hogy szeretettel kell nevelni és akkor nem lehet nagy baj. Szoktam hibázni, amire a legnagyobb gyermekem iszonyat gyorsan rá is világít, de valamit biztosan jól csinálok, mert okosak, tisztelettudóak, empatikusak a gyerkőcök. Nagyon szeretik egymást, segítenek a kicsiknél és olyan szeretettel néznek egymásra, amitől elolvad egy szülő.

Szerinted mik a legfontosabb életmódbeli tanácsokat, amelyeket a karantén alatt is érdemes megfogadniuk az embereknek?

Ne azért egyél, mert unatkozol! Bár én nem tudom, mit jelent unatkozni, de sokan most, hogy megváltozott az életük, nem tudnak mit kezdeni magukkal. Otthoni edzés videók tömkelegével találkozhatunk, valamelyik csak ideális a számunkra. Próbáljunk ki minél többet, nem lehet kifogás, hogy látják mások a bénázásunkat, nincs menő edzőruhánk, nem érek oda a kezdésre. Már napi 30 perc mozgással sokat tehetünk magunkért. Jobb lesz a kedvünk is, hát még az alakunk! A két hetenkénti bevásárlásoknál csak egészséges alapanyagokat vegyünk. Ha nincs otthon egészségtelen étel, nem tudunk félreenni. Van zöldséges, hentes, aki házhoz szállít, de konzerv, mirelit, tartós élelmiszerekből is lehet egészséges ételeket tenni az asztalra. A helyzetre való tekintettel elérhető nálam egy #egészségeskarantén receptfüzet, amely olyan főétkezéseket, köztes étkezéseket tartalmaz, amely konzervekből, fagyasztott termékekből és tartós élelmiszerekből állítható össze. Bevásárló listával is segítek abban, hogy mit emelj le a polcról. Most van több idő az életmódváltásra, nem tudunk elcsábulni útközben a pékségeknél, nem rendelhetünk a munkahelyünkre egészségtelen ételeket. Mindenkinek azt ajánlom, hogy most kezdje el az életmódváltást.

Mit üzensz azoknak a nőknek, akik már a sokadik hetet töltik otthon home offce-ban? Hogyan töltsék el tartalmasan és produktívan a négy fal között töltött időt?

Most próbáljanak ki új recepteket, új mozgás formát, tanuljanak nyelveket, olvassanak sokat. A régen halogatott dolgaikat most valósítsák meg, kezdjenek bele az életmódváltásba. Akiknek pedig gyermekeik vannak, vonják be a házimunkába őket, segítsenek a főzésben, játszanak sokat, edzenek együtt, nézzenek együtt meséket, filmeket. Ilyen időszak nincs sokszor az életünkben - reméljük -, hozzuk ki belőle a legjobbat és csak a dolgok pozitívumaira fókuszáljunk! Kitartás mindenkinek, egyszer ez is elmúlik!

#filternélkül - Budavári Fülöp: "Nem a külsőmmel akarok érvényesülni!" Egy szekszárdi fiú, aki többre vágyott a romantikus borvidéknél és a fővárosban próbált szerencsét. Túlsúlyos kisfiúból lett rajongott modell, majd a magyar Instagram egyik nagy sztárjává vált. A sikere titkáról kérdeztük a 70 ezres rajongótáborral bíró influencert, Iam Fülöpöt.

Leadfotó és fotók: Cziffra Vivien

Oldalak

Szólj hozzá Te is!