Még Móricz Zsigmond is udvarolt ennek a gyönyörű magyar színésznőnek, aki azonban nagyon hamar kikosarazta az írót

Dajka Margitért rajongtak a férfiak, ami nem is csoda, hiszen a színésznő meseszép volt fiatalkorában – senki sem lepődött tehát meg, amikor kiderült, hogy még magát Móricz Zsigmondot is megihlette a művésznő, aki azonban nem viszonozta az író érzéseit.

Nemcsak a közönség, de a férfiak szívét is rabul ejtette

Dajka Margit Kossuth-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész szakmájában gyakorlatilag mindent elért, amit csak lehetett: már kilencéves korában színpadon szerepelt szülővárosában, Nagyváradon, kamaszkorában pedig Kolozsváron tanulta meg a színészkedés mesterségét, annak minden fortélyával együtt Hetényi Dömény Elemér színiiskolájában. Nem csoda tehát, hogy már 15 éves korában szerződtette őt a nagyváradi színház, 1927-ben pedig Magyarországon is megismerték a nevét Horváth Árpádnak köszönhetően, aki Hódmezővásárhelyre hívta vendégszerepelni az akkor még kezdő színésznőt, akiből az évek alatt az egyik legsikeresebb művész vált. Dajka idehaza a Két lány az utcán című darabban aratta első nagy sikerét, ami után már nem volt visszaút: gyakorlatilag minden nagyobb színházban játszott, és minden szerepben remekül helyt állt, legyen az naiva, szubrett, drámai hősnő vagy éppen anyaszínésznő. A tragikus színdarabok mellett tehát a komédiákban is fantasztikusan szerepelt, bárkit is kellett eljátszania, Dajka nem okozott a nézőknek csalódást, ez emelte őt olyan nagyságokig, amire más színésznők csak vágytak. Margit azonban magánéletében már kevésbé volt szerencsés: bár négyszer ment férjhez, az igazi boldogságot sosem találta meg, pedig még Móricz Zsigmond is csapta neki a szelet egy ideig. Galériánkban mutatjuk, milyen gyönyörű nő volt Dajka Margit fiatalon!

Dajka nem csupán a színpadon, de a filmekben is maradandót alkotott: 1932 óta filmezett, és már a kezdetektől fogva főszerepeket alakíthatott, amelyekben főleg temperamentuma, valamint szépsége érvényesült.
Kattints a további képekért!

Noha simán a lánya lehetne, Arnold Schwarzenegger fülig szerelmes jóval fiatalabb barátnőjébe.

Leadfotó: Fortepan / Hunyady József

Oldalak