Ezek voltak Coco Chanel utolsó szavai közvetlenül a halála előtt: a világhírű divattervezőnő előre megérezte, hogy közeleg a vég

Coco Chanel a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője, a modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbóluma volt. A neves divattervezőnő életéről sokat lehet tudni, ám az már jóval kevésbé ismert, mivel töltötte az utolsó napjait.

Forradalmasította a női öltözködést

Coco Chanel története 1883-ban kezdődött a franciaországi Saumurban, ahol egy vándorkereskedő apa és egy varrónő anya második gyermekeként látta meg a napvilágot. Szegény körülmények között nevelkedett, imádott édesanyja fiatalon, 33 évesen hunyt el tuberkulózisban, ami megváltoztatta az egész család jövőjét. Édesapjuk szétválasztotta gyermekeit, fiait szociális munkásként egy tanyára vitte, lányait a ciszterciek által működtetett árvaházban hagyta, ahonnan Chanel csak 18 évesen távozott. Hamarosan a Notre Damme intézetbe került, és ott sikerült elsajátítani a varrás művészetét, mestere, Maison Grampayer mellett. Chanel a divatipar egyik legfontosabb alkotója volt a múlt században: szó szerint a mélyszegénységből küzdötte fel magát a csúcsra, s nemcsak stílusos ruhadarabokat alkotott, hanem a női divatot is forradalmasította, munkájának köszönhetően pedig egy világhírű márkával gazdagodott a világ. Tartós divattá tette a rövid szoknyát, a „kis fekete ruhát”, a csillogó kosztümékszereket, s nem utolsó sorban a világ legnépszerűbb parfümjét, a Chanel N°5-öt. Karrierjének legnagyobb mérföldkövei, valamint szerelmi életének legintimebb részletei a mai napig ismertek, azt azonban csak kevesen tudják, hogyan töltötte az utolsó napjait a francia elegancia egyik legkiemelkedőbb képviselője. Részletek a galériában!

Chanel 20 esztendős volt, amikor megismerkedett Étienne Balsannal, egy jómódú francia család sarjával. A férfi hamar felismerte tervezői és varrónői tehetségét, és úgy döntött, hogy 1910-ben finanszírozza első vállalkozását, így nemcsak vágyai kielégítése miatt tartotta maga mellett a fiatal nőt, hanem igyekezett egyengeti a karrierjét is.
Kattints a további képekért!

Ezután garantáltan nem tud majd kiverni a fejéből.

Leadfotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Oldalak