Első nagy szerelme csábította New Yorkba a magyar színésznőt, ám a sors közbeszólt: soha többé nem látták egymást

Bulla Elma Kossuth-díjas színésznő csodagyerekként kezdte, később pedig színésznő, táncosnő és a múlt század egyik legnagyobb nőideálja lett. Első szerelmével egy véletlennek köszönhetően ismerkedett meg, ám közös történetük szomorú véget ért.

Ünnepelt színésznő

Bulla Elma 1913. augusztus 26-án látta meg a napvilágot Selmecbányán, később Pozsonyban nevelkedett, ahol balettet tanult az orosz származású Aubrichtovánál és Viscoussi olasz balettmesternél. Mint táncos csodagyerek járta Európát Munczi Bulla néven, s 13 éves volt, mikor Bécsben felfedezte a kor egyik legnevesebb rendezője, Max Reinhardt. A Reinhardt-rendezte Szentivánéji álomban Puck szerepét játszotta, mellyel nagy sikert aratott – mint Reinhardt társulatának egyik vezető színésznője 1928-tól 1934-ig játszott német nyelven Berlinben, Münchenben, Bécsben. Az osztrák fővárosban a Waterloo Bridge című darabban látta meg őt Bárdos Artúr, a Belvárosi Színház vezetője, s azonnal szerződést ajánlott neki: a fiatal színésznő nem sokáig késlekedett a válasszal, s 1934-ban - hátat fordítva a német színpadoknak - leszerződött a Belvárosi Színházhoz, melynek négy évadon keresztül volt a tagja. Rendkívüli karriert futott be, mindeközben a szerelem is belépett az életébe, ám a sors úgy hozta, hogy búcsút kellett intenie a szeretett férfinak. Részletek a galériában!

Bulla Elma mindössze 22 éves volt, amikor nagy változás állt be a magánéletében. A „Vallomás” című darab egyik előadása után, torokproblémája miatt a színésznőnek orvoshoz kellett fordulnia. A svábhegyi szanatóriumban megismerkedik leendő férjével dr. Nagy Endre orvossal, aki az akkor már Londonban élő Korda testvéreket is kezelte, emellett sokat azon színészek közül, akik Kordák filmjeiben játszottak.
Kattints a további képekért!

Bara Margit az 1950-60-as évek egyik legnagyobb magyar filmcsillaga volt, ám pályája csúcsán egy durva, alaptalan szóbeszéd végleg tönkretette.

Leadfotó: Fortepan

Oldalak