Sztárok

Ő volt Básti Lajos 21 évvel fiatalabb szerelme: a színész tanítványába szeretett bele, románcuknak csak a halál vethetett véget

Az óriási korkülönbség ellenére is a sírig tartott Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa szerelme, aminek a színész halála vetett véget.

Másodjára sikerült rálelnie az igazira

A Kossuth-díjas Básti Lajos neve legendásnak számít idehaza, nem véletlenül: a mai napig őt tartják a 20. század egyik legszebben beszélő magyar színészének, aki pályafutása alatt megannyi színházi darabban és filmben tűnt fel. Az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia elvégzése után Básti a Bárdos Artúr Belvárosi Színházában kezdte karrierjét, majd 1937-ben a Vígszínházba szerződött, ahol azonban a második és harmadik zsidótörvény miatt 1939-ben és 1940-ben alig kapott szerepet. Így hát egy időre a színész Londonba ment, hogy ott is karriert építsen magának, ám mindenki meglepetésére visszatért Budapestre, ahol 1945 után a Nemzeti Színház egyik legmeghatározóbb művésze vált belőle. Másfél évtizedig Básti játszotta Gellért Ede rendezésében Ádámot Madách Imre Az ember tragédiája című drámájában, később pedig Arthur Miller Alku című színművének főszereplőjeként aratott sikert a Vígszínházban. Utolsó nagy alakítása a Lear király címszerepe volt, 1976-ban azonban tüdőrákot diagnosztizáltak nála, később pedig meg is operálták. A műtét után még vállalt színpadi szerepet, illetve eljátszotta Torma Gedeon szerepét az Abigél című tévésorozatban, 1977. június elsején, 65 évesen azonban elragadta a halál a tehetséges színművészt, akinek két gyermeke született. Magánéletéről ezidáig viszont nem esett szó, pedig Bástinak bőven volt része izgalmakban és nagy szerelmekben. Második felesége például a szintén színésznő Zolnay Zsuzsa volt, akivel egészen haláláig boldog házasságban élt, pedig óriási volt köztük a korkülönbség…

Básti 1911. november 17-én látta meg a napvilágot Keszthelyen: egy zsidó származású családba született Berger Lajos néven, apja rövidáru-kereskedő volt.
Kattints a további képekért!

Ferrari Violetta kétségkívül az egyik legszebb magyar színésznő volt, így nem csoda, hogy minden férfit magába bolondított, akivel csak találkozott – köztük Básti Lajost és Soós Imrét is, utóbbi még öngyilkosságot is megkísérelt, amiért a szeretett nő nem lehetett az övé.

Leadfotó: Fortepan / Kotnyek Antal

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Emma Ferrer az idő múlásával egyre inkább hasonlít világhírű nagymamájára, szépség tekintetében pedig már most utolérte őt.
Sztárok
A Neveletlen hercegnő-filmek Clarisse Renaldi királynője a mai napon ünnepli 88. születésnapját, nemrégiben pedig friss fotók is készültek a rég nem látott, legendás filmcsillagról.
Home&Design
Az új, szezonális lakberendezési trendek közül a szőnyegen szőnyeg stílus lesz az egyik legnépszerűbb. Mutatjuk, hogyan alkalmazhatod, hogy a lehető legmutatósabb legyen.