Balázs Fecó: Még most is mindennap szerelmes vagyok - Interjú

Az Inspiráló Nők Estjének sztárfellépője őszintén vallott azokról a nőkről, akik zenei pályafutására hatottak.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatták le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2020. március 5-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, ATV Spirit, Bors

Balázs Fecó múzsáiról vallott

Nincs olyan előadóművész, akinek már ne okozott volna problémát az ihlet hiánya. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zenésznek, Balázs Fecónak is mindig szüksége volt egy-egy személyes történetre vagy múzsára, aki témát adott halhatatlan dalaihoz. A slágergyáros előadóművész most őszintén vallott arról, mennyire jelent nehézséget számára az alkotói folyamat és kik voltak azok a nők a múltjában, akik megihlették őt a pályája során. A témát nem más adta, mint a következő szereplése: 2020-ban ő lesz a Femacafe Gála - Inspiráló Nők Estjének egyik sztárfellpője, aki Janicsák Vecával fog előadni egy dalt a díjátadó során.

Az Inspiráló Nők Estjén a kivételes női tehetségeket díjazza a Femcafe.hu. Ön szerint mikor lehet igazán sikeres egy nő?

Ha a saját közegemet nézem, akkor sikeres egy nő, amikor a közönség tapsol. Ha pedig általánosabban kellene megközelítenem, szerintem a legfontosabb, hogy egy nő jóban legyen önmagával és ezt sugározza a környezetének. Nagyon szeretem Annie Girardot, de nagyon sok más művésznőt kiemelhetnék a 60-as, 70-es évekből. Ma is vannak olyan nők, akár itthon is, akik teljesítményükkel kiemelkednek a többiek közül. Számomra ilyen például Törőcsik Mari, Eszenyi Enikő vagy éppen Nagy-Kálózy Eszter.

Egy művészt úgy képzelünk el klasszikusan, aki mellett mindig van egy női alak, egy múzsa, aki folyamatosan inspirálja őt. Az ön életében kik voltak azok a hölgyek, akik hatottak a munkásságra?

Minden nő, akivel szorosabb kapcsolatba kerültem az életem során egy igazi egyéniség volt. Ez elsősorban kémia és érzelmek, rám mindig ezek hatottak. Szerelemes típus voltam, vagyok és leszek. Még ma is mindennap szerelmes vagyok egy pillanatra. Biztos vagyok benne, hogy tudatalatt voltak olyan hatással rám hölgyek, amit észre sem vettem, de hatottak rám, megihlettek. Ezek a benyomások formálnak bennünket, átalakítanak és sokszor csak később vesszük észre. Én azt hiszem, hogy a nők mindenképpen fontosak a férfiak életében, mert nélkülük félkarú rablók lennénk.

Vannak férfiak, akik azért választják a zenélést, mert ez általánosan vonzó dolognak tűnik a hölgyek számára. A nők mennyire határozták meg azt, hogy ezt a pályát választotta?

Én egy véletlen kapcsán lettem zenész. Az édesanyám négyéves koromban hunyt el, így a pályaválasztásom saját döntés volt. Az apai nagyanyám nevelt egy gangos bérházban, ahol alul volt egy hentesüzletük és a lakás onnan volt megközelíthető. Akkoriban még járták a házakat hétvégente vándormuzsikusok, jó ebédhez szól a nóta címmel. Hegedűvel, tangóharmonikával szórakoztatták a ház lakóit az akkori slágerekkel. Olyan nagy hatással volt rám ez a hangulat, hogy kértem apámtól karácsonyra egy gyerekeknek való tangóharmonikát. Egyszer, egy hétvégi ebédnél csönd volt, valószínűleg lebetegedett a zenész és én vettem a bátorságot, hogy kimentem játszani. Ugyanúgy dobálták nekem is az újságpapírba csomagolt tisztelt díjat, mint a többi zenésznek.

Női tanára, mentora kísérte-e az útján?

Milyen szép a mese, igen, így volt. A házban volt egy zongoratanárnő, aki elkezdett engem tanítani. Elkezdtem az ország első zenei általános iskolájába járni, a Bakáts térre, ahol hét évet töltöttem. Innen pedig egyenes út vezetett a konzervatóriumba, ahol Presser Gáborral egy évig szintén egy zongoratanárnőhöz jártunk. Engem is, őt is megfertőzött a Beatles-jelenség és a klasszikus zene helyett a könnyű zenében találtuk meg önmagunkat.

Ön szerint mi a siker kulcsa?

Mindenkinek saját kulcsa van. Én úgy érzem, így 60 év távlatában, hogy jól választottam. Talán, amikor ezt ennyi idősen kijelentheti magáról az ember, az azt jelenti, hogy sikeres karriert tudhat maga mögött. A legnagyobb sikert megkaptam, a közönség nem múló figyelmét és szeretetét.

A közkedvelt fotós elárulta nekünk, mi inspirálja a hivatásában.

Leadfotó: Balázs Fecó Archívum

Oldalak

Szólj hozzá Te is!