Tudd meg, milyen hormonok felelősek a szerelemért

Általában néhány másodperc alatt fel tudjuk mérni, hogy valaki tetszik-e nekünk. Azonban ha megkérdeznénk, hogy mégis mi az, amitől le sem tudjuk venni a szemünket a másikról, nehezen tudnánk válaszolni. Szép emberek milliói rohangálnak az utcán, mégsem vonzódunk mindenkihez. Az orrunk a külső tulajdonságok felmérése előtt jelez számunkra, hogy ki az, akin érdemes rajta felejteni a szemünket.

Szerelem első látásra
Sokat vitatott kérdés, hogy létezik-e szerelem első látásra. Vannak, akik esküdnének rá, hogy bizony képesek egyik pillanatról a másikra szerelembe esni, mások röhejesnek tartják a feltételezést, pedig az állításnak van reális alapja. A feniletilamin hormon felel a hirtelen és nagyon intenzív vonzalomért, az viszont még vitatott, hogy a pillantás hogyan váltja ki a reakciót és az hogyan áramlik tovább a szervezetben. A baj már csak az, hogy az első hat-hét együtt töltött hónap végéig termelődik intenzíven, ezután csökken, majd 2-3 év után eltűnik. A feniletilamin tünékenysége lehet az oka annak, hogy folyamatosan szerelembe tudunk esni, akár sok zátonyra futott kapcsolat után is, ezzel csupán az a baj, hogy a hormon akkor is képes aktiválódni, ha éppen másvalakivel vagyunk együtt. Egyes vélemények szerint, az első szerelem kialakulásával a legintenzívebb a termelődés, majd folyamatosan csökken, ezzel magyarázható, hogy az érzés ilyen mély nyomokat hagy az emberben.

A simogatás hormonja
Mindkét nem esetében az oxitocin aktivizálódik az összebújásoknál, simogatásoknál, csókoknál. De a baráti, testvéri öleléseknél is megugrik a termelés mennyisége, ez a kapcsolatok elmélyítésében játszik szerepet. Ennek tükrében talán nem meglepő, hogy a tejelválasztást is ez a hormon indukálja. A fenlietilaminnal ellentétben az oxitocin termelés folyamatos, így jó alapul szolgál a tartós párkapcsolatok megtartásában. Sajnálatos módon, míg a nőké serkenti, a férfi hormonok gátolják a működését. Ezért lehet, hogy a férfiak az életük során átlagosan többször esnek szerelembe, mint a nők.

A boldogság kulcsa a szerotonin
Ha valakinek a normál kerékvágásban halad az élete, akkor kiegyensúlyozott a szerotonin termelése. A friss kapcsolat elején kimagasló, nehezebb időszakban pedig csökken a szintje. Éppen ezért az antidepresszánsok alapanyagát képezi ez a hormon. A szerotonin aktivációját serkentheti még a napsütés, egy jó beszélgetés, az édesség és a kreatív tevékenység is.

Az tény, hogy a hormonok befolyásolják az érzelmeinket, de az is igaz, hogy egy boldog, egészséges párkapcsolatot nem zúzhat szét, és nem lehet bűnbakként tekinteni rájuk, hiszen a viselkedésünk többtényezős, befolyásolják a tapasztalataink, a gondolataink, az önkontrollunk ezért képesek vagyunk határt szabni a vágyainknak.

Nem vagy biztos az érzéseidben? Tudd meg, hogy testi vagy lelki vágyat érzél-e!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!