Szex a terhesség alatt - Szabad vagy sem?

Sok kismama retteg mindenféle veszélytől, ami a várandósság alatt leselkedhet rá és magzatára, így előfordulhat, hogy a legtermészetesebb dolgoktól is inkább megválik. Így történhet meg, hogy egyes nők 9 hónapos cölibátust fogadnak. Pedig ennek nem kellene így lennie!

Szabad-e egyáltalán?
Ha veszélyeztetett terhes valaki, mindenképpen konzultáljon a témáról a nőgyógyászával! Majd ő elmondja a fontos tudnivalókat. Szerencsés esetben azonban semmilyen gondot nem okozhat, ha olykor-olykor megszeretgetjük egymást. Sőt! Növeli az intimitást, közelebb hozza a feleket, és nem utolsó sorban csökkenti a leendő szülőkre nehezedő nyomást.

A férfi és az állapotos nő
Sok esetben a férfi az, aki ellenzi a terhesség alatti közösülést. Ennek oka, hogy aggódnak a kismama és a baba egészségéért, és még véletlenül sem akarják kockáztatni azt. Főleg az első trimeszterben lehetséges ez, amik még nyilvánvalóan rizikós időszak. Továbbá, amikor a nő pocakja már jól látható és egyre nagyobbá válik, a férfit ez még inkább óva inti a túl heves mozdulatoktól.

Változások
Az első három hónap a legtöbb nő számára rosszullétekkel kísért, így érthető módon nem feltétlenül vágyunk a hancúrozásra. Amint belépünk viszont a második trimeszterbe, a libidónk rohamosan megnő. Ez pedig igen kedvező lehet mindkét fél számára. Nagyon fontos, hogy azonnal jelezzük a párunknak, ha valami kellemetlen, vagy furcsa érzést okoz. Mivel a testünk jelentős változásokon megy keresztül, ő nem tudhatja, hogy mi az, amit eddig szerettünk, de most a hideg is kiráz tőle. Az is előfordulhat, hogy hozzánk sem mer majd nyúlni, mert annyira nem akar nekünk fájdalmat okozni. Beszéljük meg ezeket vele! Bátorítsuk azokra a mozdulatokra, amiket élvezünk, és rögtön tegyük szóvá, ha valami rossz.

Ajánlott pózok
A hagyományos szeretkezés nyilvánvalóan nem működik egy idő után. Ahogy a pocak nő, egyre jobban leszűkülnek azok a lehetőségek, amik közül válogathatunk. Apró változtatásokkal azonban igazán fantasztikus együttlétekben lehet részünk. Ha felül akarunk lenni, támaszkodjunk meg jól, esetleg dőljünk hátra partnerünk felhúzott lábaihoz. Ha a misszionárius pózt kedveljük jobban, akkor húzzuk fel a térdeinket és ezzel támasszuk ki párunkat, hogy véletlenül se nyomhassa meg a pocakunkat. Egyik legjobb megoldás a kutyapóz, hiszen itt egyrészt kényelmesen támaszkodhatunk, másrészt a férfi felülről, hátulról lát minket, így nem feszélyezi a hasunk, és nem agyal folyton a babán. A kanál pozitúra is előnyös lehet, hiszen kényelmesen fekszik mindkét fél, és nem nehezedik nyomás egyikükre sem.

Szülés után
Ahogy a várandósság hónapjai alatt létesített szexuális kapcsolatról, erről is kérdezzük meg az orvosunkat! Általában 6 hetet szoktak javasolni „pihenésre”, akár császármetszéssel, akár természetes úton hoztuk világra gyermekünket. Érdemes ezt betartani, hiszen a testnek gyógyulnia, regenerálódnia kell.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!