Női-férfi szerepek - Léteznek még vagy összemosódtak?

Korábban sokkal inkább meghatározottak voltak a női és férfi szerepek, ma viszont nehéz eldönteni, hogy kihez mi tartozik. De ráhúzható-e egyáltalán bármilyen szerep csak az egyik nem tagjaira? Vagy már nem is létezik olyan, hogy női, illetve kifejezetten férfi szerep? Nézzük hogy is állunk ezen a téren!

Női oldal
A klasszikus szerepmodell szerint a nő a család összetartója, az otthon megteremtője és rendbentartója. Tehát szerepei is ezekhez köthetők: a nő anya, feleség és háziasszony. Persze a mai női modell már régen nem csak ennyiből áll, a lehetőségek bővültek, és a legtöbb nő él is ezzel. Jó ideje a nőket már nem elégíti ki a feleség és anyaszerep, az ezek mellett esetleg űzhető - természetesen csajos - hobbik. Kiléptünk a férfiak árnyékából és magunkra találtunk.

Ki ebben, ki abban, de mi is jók vagyunk valamiben, az anya/feleség szerepen kívül másban is brillírozhatunk. Viszont a dolog hátulütője, hogy ha valakinek nincs effajta önmegvalósító hajlama, gyakran akkor is kénytelen valami építő tevékyenséget folytatni, mert különben kis családja megszorulhat anyagilag. Általában egy fizetésből nem igen él meg egy egész család - bármennyire kicsi -, nem is beszélve arról, ha netán a nő/anya egyedüli családfenntartó!

Egyenjogúság
Bár az egyenjogúság szempontjából nagyon is pozitív ez a változás, a hagyományos női „feladatok” részéről viszont kevésbé. Mert a nagy önmegvalósító és karrier-láz bizony úgy tűnik a család fogalmának leértékelődését vonja maga után. A nők idősebb korukban alapítanak családot a korábbi viszonylatokhoz képest - ha egyáltalán alapítanak -, illetve kevesebb gyereket vállalnak. Ez persze leginkább anyagi megfontolásból történik, de a női szerepek átalakulása is közrejátszik ebben.

A férfi szerep
Korábban a férfi volt az abszolút családfenntartó, a család „esze”, az ő kezében volt a döntés a famíliát érintő minden területen. Az ő feladata volt a munka, a pénzkeresés, minden más a nőre maradt. A családfenntartó szerep nem is változott meg teljesen, bár inkább amolyan elvi dolog lett belőle: a férfi a család feje, de inkább csak „névleg”, a döntések közösek, és a pasi ugyanúgy részt vesz a gyereknevelésben, bevásárlásban - a nő meg ugye szintén dolgozik.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!