Ha kiderül egy barátodról, hogy más

A hír eleinte sokkolni fog. Azon gondolkozol majd, hogy miért nem jöttél rá előbb. De a lényeg nem ez, hanem, hogy most már tudod: az egyik barátod meleg.
 
Coming out
Judit és Marcell már majdnem nyolc éve ismerték egymást, amikor a fiú felfedte magáról az igazságot. „Osztálytársak voltunk a középiskolában, és szinte pillanatok alatt jóbarátok lettünk. Marcival mindig jól kijöttünk, sőt, rajta kívül nem is volt más fiú, akivel ilyen jól el tudtam volna beszélgetni szinte bármiről.” - meséli Judit, aki bevallotta, egy ideig erősebb érzelmeket is táplált barátja iránt: „Marci helyes, kedves, udvarias, és még sorolhatnám. Melyik lánynak ne jönne ez be? ”Judit sajnos hiába várt arra, hogy Marci egyszer kezdeményezzen. A lány elkönyvelte tehát, hogy nem Marci esete, és ezt abból is gondolhatta, hogy néha napján a srác mesélt olyan lányokról, akik bejöttek neki: „Marcinak mindig voltak kész történetei lányokról, akik kikosarazták, és sohasem gondoltam volna, hogy ezeket csak kitalálta.”
 
Aztán egy napon, amikor már egyetemisták voltak, és Marci érezte, hogy kezdenek eltávolodni egymástól, elmondta magáról az igazságot. „Szegény nagyon szégyellte magát, pedig tudta, hogy velem bármit megoszthat. Szinte a számba adta a szavakat, így végül én kérdeztem rá a beszélgetés során, hogy „Egy fiúról van szó?”. 
Láttam rajta a megkönnyebbülést, de a félelmet is, hogy mit szólok ehhez az egészhez. Aztán megfogtam a kezét, és elmondtam neki, hogy ettől semmi sem fog megváltozni, és megköszöntem neki, hogy velem osztotta ezt meg először.” Ugyanis Marci valóban Juditot avatta be elsőként a „titokba”, amit immáron majdnem tíz éve hordozott magával. 
 
 
Tévhitek hálójában
Judit egyrészt azért nem gondolta volna soha Marcellről, hogy meleg, mert a fiú folyton beszélt  - talán nem is létező - lányokról. Másrészt pedig azért, mert Marci nem az a tipikus meleg srác volt, akit Judit, főleg a média hatására maga elé képzelt. „Marci ugyanolyan volt, mint a többi srác. Bár ez azért nem teljesen igaz. A kezdetektől fogva éreztem, hogy bízhatok benne, és hogy sosem árulna el. Mindemellett érzékenyebb és érettebb is volt a többi fiúnál, akikkel nem igazán értett szót. A lányokkal mindig jobban kijött. Apró jelek voltak ezek, és mégsem állt össze egésszé.” - meséli Judit. 
 
A lány sajnálja, hogy Marcellnek ilyen nehéz az élete, és mindenben támogatja, amiben csak tudja, és ez persze kölcsönös. Judit mára már „szakértőnek” is mondhatná magát, ezért most megoszt pár jótanácsot, ha Te is hasonló szituációba kerülnél:
 
 
Nem változik semmi
„Tudnod kell az első pillanattól fogva, hogy a barátod: legyen fiú vagy lány, ugyanaz az ember marad a továbbiakban is. És azt se gondold, hogy akkor ezentúl csak meleg-témákról beszélgethettek. Őt nem csak ez fogja érdekelni, hiszen a melegsége csak egy a számos tulajdonsága közül, ami ugyanolyan emberré tesz, mint téged vagy engem. Úgyhogy ne ess túlzásba, és ne rohanj a naptárhoz beírni a következő melegfelvonulás időpontját, mert könnyen lehet, hogy ilyeneken nem vesz részt.
 
Az elején nyugodtan beszélgethettek viszont arról, hogy ő maga mit gondol a meleg társadalomról. Ő ugyanolyan érdeklődő lesz veled kapcsolatban, és még olyan dolgokat is megoszthatsz vele, amit a barátnőiddel talán sohasem tennél." 
 
"A ló túloldalára se ess át, és ne kezeld tabuként a helyzetet. Ha találkoztok, nyugodtan kérdezz rá, hogy milyen volt a randi Ádámmal. Jól fog esni ez neki, hiszen talán Te vagy az egyetlen, akinek erről beszélhet. Szörnyű abba belegondolni, hogy ő nem büszkélkedhet arról a családjának vagy a barátainak, hogy párja van, és, hogy milyen boldog. Őszintén remélem, hogy egyszer ott lehetek majd az esküvőjén. Arról nem is beszélve, hogy milyen szívesen lennék a kisfia vagy kislánya keresztanyukája.”
 
 
Szép remények
Judit és Marcell legjobb barátokká váltak, bár sokan hiszik róluk a mai napig is, hogy egy pár. Ők valóban azok is, csak kicsit másképp: „Marci egyszer azt mondta, ha nem lenne meleg, akkor biztosan engem venne el feleségül. Ez igazán jól esett!”
 
A melegek helyzete a mai társadalomban még nem könnyű, de egyre több híresség bújik elő, és összefogva barátaikkal, próbálnak mindent megtenni azért, hogy egyszer végre az is ugyanolyan hétköznapi legyen, ha két fiú vagy két lány sétál kézen fogva, mint, ha egy fiú és egy lány. Judit reméli, hogy azok a fiatal melegek és leszbikusok, akik még „bezárkózva” élik mindennapjaikat, találni fognak legalább egy olyan igaz barátot, akivel minden könnyebb lehet, és aki előtt már nem kell folytatni a kényszerű hazudozást.
 
(A képen a Glee-Sztárok leszünk sztárja, Lea Michele, és legjobb barátja, a nyíltan meleg Jonathan Groff.)

Oldalak

Szólj hozzá Te is!