Saját készítésű bonbon ajándékba

Sokat törjük minden évben a fejünket, mit is adjunk karácsonyra ajándékba, de érdemes a saját boszorkánykonyhánkban is szétnézni, mivel itt is találhatunk olyan alapanyagokat, amikből finom  ajándékokat gyárthatunk szeretteinknek.

Készíthetünk házi gyártású bonbonokat (aminek már a neve is árulkodik hisz a bon jelentése: jó, bonbon: duplán jó), kekszet. Ezeket aztán egy fémdobozba téve mutatós és finom ajándékokként tehetjük a fa alá. De akár magunk gyártotta, mézeskalács dobozban is átadhatjuk szeretteinknek.

Bonbon recept:

Valamilyen csokoládét (ét vagy tej, ízléstől függően) megolvasztunk gőz fölött, majd kikenjük a formákat (ami lehet megmaradt bonbonos doboz is akár, ami az eszünkbe jut és kéznél van, vagy vehetünk külön erre a célra gyártott formát is) vékonyan úgy, hogy az oldalát is bevonjuk. Hűtőbe tesszük. Majd azzal töltjük meg amivel szeretnénk (nutella, konyakban áztatott meggy, kókuszkrém, fehér csokoládé stb.), de ne teljesen tele, mert még csokival betakarjuk a tetejét. Minden művelet után a hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon. Ehhez rengeteg receptet találhatunk egyébként.

Mézeskalácsdoboz:
 
Tésztához:
1 kg liszt
45 dkg vegyes virágméz
12 dkg margarin
1-2 tojás
20 dkg porcukor
1 csomag (50 gramm) szódabikarbóna
2 csapott kávéskanál őrölt fahéj
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
 
Írókához:
20 dkg kristálycukor

1 tojásfehérje
zacskó
 
A vegyes virágmézbe beletesszük a margarint majd a mikroba tesszük és addig olvasztjuk amíg jól elkeverhető nem lesz. Majd a lisztre öntjük és hozzá adjuk a 1-2 tojást. Ezt követően a száraz hozzávalókkal együtt egy fakanállal összeállítjuk a tésztát. Nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetné a kezünket. Ha nem áll össze, akkor kevés langyos vizet tehetünk  még hozzá (pl. kiöblítjük a mézes üveget).Kissé lágy tésztát kell kapnunk. A kész tésztánkat lefedjük és legalább egy napig állni hagyjuk. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig állni hagyjuk, attól csak jobb lesz. A tésztából leveszünk kb. kétökölnyit és lisztezett gyúródeszkán alaposan átgyúrjuk. Ha  ragadna még mindig, akkor szükség szerint lisztet adagoljunk hozzá. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk, majd szaggatjuk. Majd a megfelelő formában kisütjük az alját és az oldalakat és külön a doboztetőt. Ha van kéznél szív alakú sütőforma, akár abban is kisüthetjük.  Végül 150 fokra előmelegített sütőbe rakjuk addig, amíg szép színe nem lesz.
 
Az írókához kb. 20 dkg kristálycukrot jó alaposan daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar. Ha kész díszíthetjük is a dobozkánkat tetszés szerint.
 
Fahéjas keksz:
 
15dkg puha vaj
4ek. Porcukor
1 vaníliarúd
15dkg liszt
1 ek. étkezési keményítő
3 kk. őrölt fahéj

A lágy vajat habosra keverjük a porcukorral, és a kikapart vaníliarúd belsejével. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és robotgéppel összedolgozzuk. A masszát  csillagcsöves nyomózsákba töltjük és pici (kb. 3 cm átmérőjű) csillagokat nyomunk a tepsire.190 fokos sütőben 10-12  percet süssük.
 

Oldalak

Sztárok
A mindennapok során rengetegen igyekeznek elrejteni ősz hajszálaikat, Salma Hayek pedig egy igencsak meglepő ötlettel állt elő a probléma gyors megoldására.
Lifestyle
A Kos jegy szülötte végtelen energiával és erővel rendelkezik, ennek pedig az egyik forrása a táplálkozás. Azonban nem mindegy mit és mennyit visz be szervezetébe, hogy az megfelelően működjön.
Home&Design
Ahogy beköszönt a tavasz és közeledik a húsvét, sokan szeretnék otthonukat friss, vidám és ünnepi hangulatba öltöztetni. Ehhez adunk most kreatív, praktikus ötleteket!