Ezzel koccint Putyin és Trump? Megvan a világ új kedvence

Az új trend Amerikától Oroszországig meghódította a világot.

Champagne vagy pezsgő?

Champagne neve földrajzi árujelző, ezen belül eredetmegjelölés - írja a Wikipedia. A franciaországi Champagne borvidék jellegzetessége a meszes, krétás talaj, ami meghatározza az itt születő italok ízvilágát. Bár évtizedeken keresztül számos országban a champagne szót a pezsgő szinonimájaként használták, kizárólag a fent említett borvidéknek a termelői jogosultak ennek a földrajzi árujelzőnek a használatára. Tehát ha valódi champagne-t kínálnak neked, az csak egy helyről származhat és garantáltan nagyon magas minőségű, különleges ízjegyekkel rendelkező ital kerül a poharadba.

Egyre népszerűbb

A champagne-ban készülő pezsgők közel 80%-a továbbra is fehér, nem évjáratos tétel, de az utóbbi tíz évben a rosék mutatják a legdinamikusabb növekedést. Az USÁ-ban a legnépszerűbbek a rosék, ahol 2010 óta évi 10% feletti növekedést mutatnak. Ausztriában szintén rekord magas, 17,5% a rosék aránya a teljes palackszámból, de Oroszországban és Spanyolországban is az átlagosnál népszerűbbek.

Kóstold meg a Goumret Fesztiválon!

A mi egyik kedvenc állomásunk minden évben a Kreinbacher standja: ők idén is pazar választékkal készülnek a gasztroeseményre. A tavasz és az open air hangulat jegyében 5-féle roséval hoznak példákat, milyen árnyalatai és mélységei vannak ennek a stílusnak. A Kreinbacher Rosé Brut elkészítésekor a pinot noir pirosgyümölcsös karakterére épített a Birtok csapata, amit a chardonnay frissessége egészít ki. A ribizliszín, üde árnyalatot 5% vörösbor adja meg, ez a néhány százalék kékfrankos, pinot és syrah kombináció felel az extra aromákért is.

Így készül a legtöbb rosé champagne

A pezsgőiről világhírű francia borvidéken a legtöbb rosé a rosé d’assemblage, azaz házasítás módszerével készül. A két itt jellemző kék szőlőfajta, a pinot noir és a pinot meunier fürtjeit héjon tartás nélkül, kíméletesen préselik, így ezekből is fehér alapborok készülnek, ahogyan a chardonnay-ból. A pincemester feladata, hogy a szüretet követő tavasszal ezeket megfelelő arányban, a ház stílusának megfelelően házasítsa és ekkor adnak hozzá néhány százaléknyi vörösbort, amely nemcsak a pezsgő színét adja meg, de finom gyümölcsös aromákkal is gazdagítja.

Édesfűszerek előnyben

A rosék finom aromái tökéletesek ételpárosításhoz, a legszerencsésebb fűszerezésben a vanília, fahéj, kardamom vagy a gyömbér, sáfrány, római kömény, koriander és kurkuma. Nyerők az édes-savanyú ételek, a szárnyasok, halak és nyári zöldségek, és hozzávalóként az olyan összetevők, mint a füge vagy a különböző magok – mandula, pisztácia, szezám. A frissebb stílusúakhoz a sushi és sashimi, a teltebb rosékhoz már a kacsa, galamb, akár borjú vagy bárány is illik, a megfelelő fűszerekkel elkészítve.

Egyedülálló ízekkel vár a Gourmet Fesztivál!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!