Készíts fánkot! – Szalagos fánk recept

A szájhagyomány szerint a fánkot egy véletlennek köszönhetjük: egy szép nap hatalmas sor állt egy bécsi pékség előtt, a kenyerek viszont nem készültek el időben, ezért az emberek elégedetlenkedni kezdtek, mire a pékmester özvegye begurult, felkapott egy darab tésztát és a zúgolódó felé hajította, de elvétette a dobást, s a tészta a forró olajban landolt. Így jött létre e desszert.

Hozzávalók
• 50 dkg liszt
• 2 dl tej
• 40 g élesztő
• 50 dkg porcukor
• 6 dkg olvasztott vaj
• 5 tojássárgája
• olaj a sütéshez
• lekvár és porcukor a tálaláshoz

 

Elkészítés
A langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt összekeverjük és 15 percig állni hagyjuk, hogy legyen ideje felfutni. Utána hozzáadjuk a liszthez, továbbá az olvasztott vajat és a tojássárgákat is, és simára nyújtjuk a tésztát, majd 30 percig meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 6 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk a fánkokat. Ezután 10 percig pihentetjük őket, majd közepüket ujjunk segítségével elvékonyítjuk, s forró olajban kisütjük őket. Sütésnél figyelni kell rá, hogy azzal az oldalával kezdjük, amelyiken a lyuk van, s ekkor fedőt is használjunk, mikor a fánkokat megfordítjuk az olajban, a fedőre már nincs szükségünk.
 

Oldalak

Sztárok
Mikes Anna és Krausz Gábor hamarosan visszatérnek Magyarországra az Ázsia expressz forgatásáról. Remélhetőleg csak pozitív élményekkel gazdagodtak odakint.
Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.