Készíts fánkot! – Szalagos fánk recept
A szájhagyomány szerint a fánkot egy véletlennek köszönhetjük: egy szép nap hatalmas sor állt egy bécsi pékség előtt, a kenyerek viszont nem készültek el időben, ezért az emberek elégedetlenkedni kezdtek, mire a pékmester özvegye begurult, felkapott egy darab tésztát és a zúgolódó felé hajította, de elvétette a dobást, s a tészta a forró olajban landolt. Így jött létre e desszert.
Hozzávalók
• 50 dkg liszt
• 2 dl tej
• 40 g élesztő
• 50 dkg porcukor
• 6 dkg olvasztott vaj
• 5 tojássárgája
• olaj a sütéshez
• lekvár és porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt összekeverjük és 15 percig állni hagyjuk, hogy legyen ideje felfutni. Utána hozzáadjuk a liszthez, továbbá az olvasztott vajat és a tojássárgákat is, és simára nyújtjuk a tésztát, majd 30 percig meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 6 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk a fánkokat. Ezután 10 percig pihentetjük őket, majd közepüket ujjunk segítségével elvékonyítjuk, s forró olajban kisütjük őket. Sütésnél figyelni kell rá, hogy azzal az oldalával kezdjük, amelyiken a lyuk van, s ekkor fedőt is használjunk, mikor a fánkokat megfordítjuk az olajban, a fedőre már nincs szükségünk.