Így lesz tökéletes a pizzatészta – Kezdd az alapoknál, utána jöhetnek az extrák

Kezdd az alapoknál, mint a házépítést. Ha a pizzatésztád már tudod, utána bármit pakolhatsz rá, nem lőhetsz bakot.

Hozzávalók – 3 darab 32 cm-es pizzához

  • 300 g langyos víz
  • 1 csipet cukor
  • 15 g friss élesztő
  • 500 g 00-ás liszt
  • 1 ek olívaolaj
  • 15 g só
  • kukoricaliszt a nyújtáshoz

Elkészítés

Ehhez először langyos vízben egy csipet cukor segítségével felfuttatjuk az élesztőt, majd a keveréket a liszthez öntjük, és hozzáadjuk az olajat és a sót is. Ha szerencsések vagyunk, és van otthon dagasztókaros gépünk, akkor azzal mindössze 6-7 perc alatt kidagasztjuk. Ha kézzel állunk neki, sportosabb művelet: legalább 10 percig gyúrjuk, hogy kellően szellős legyen a végeredmény.

Ha kész, egy nagy gombócot formázunk belőle, majd egy kevés liszttel megszórjuk a tetejét. Konyharuhával lefedve, langyos helyen 1 órán át kelesztjük, míg a kétszeresére dagad. Ha előre gondolkodtunk, és egy teljes napunk van keleszteni, elég negyed mennyiségű élesztővel dolgozni.

Fél kiló lisztből körülbelül 3 darab 32 cm-es pizzát tudunk készíteni. A megkelt tésztát ennek megfelelően elosztjuk, majd kis gombócokat formázunk belőlük. Kukoricaliszttel megszórt deszkán, egymástól picit távolabb elhelyezve további 30 percig kelesztjük langyos hőmérsékleten, lefedve. Azért fontos, hogy itt kukoricalisztet használjunk, mert ez nem fogja befolyásolni a tésztánk végső állagát.

A második kelesztés után nincs más hátra, mint sodrófával kör alakúra nyújtani a gombócokat, és el lehet kezdeni rápakolni a különböző feltéteket. Ne feledjétek, a pizzaszósz az első, de utána jöhet ananász is!

pizza tészta készítés

Forrás: Streetkitchen
Fotók: 123rf

Oldalak