Isteni téli finomság - Hagyományos hókifli recept

A hókifli, akár csak a nevéből kiindulva egy klasszikus téli sütemény, amit leginkább az ünnepekre ajánlunk. Elkészítése egyszerű, ízlés szerint tölthetjük dióval, mákkal, vagy akár szilvalekvárral.

Hozzávalók

A tésztához

  • 2 dl tejföl
  • 1 csipet só
  • 40 dkg rétesliszt
  • 25 dkg sütőmargarin

A töltelékhez

  • 0,3 dl rum
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 1 db kisebb citrom reszelt héja
  • 40 dkg sűrű lekvár, vagy 15-15 dkg darált dió, őrölt mák és porcukor
  • 0,3 dl tej

A forgatáshoz

  • 25 dkg vaníliás porcukor

Elkészítés

A sütőmargarint elmorzsoljuk, hozzáadjuk a lisztet, a sót, majd a tejföllel gyors mozdulatokkal elkavarjuk és tésztává gyúrjuk. A tésztát három részre osztjuk, majd egyenként gömbölyűre formáljuk és kb. 15 percre félretesszük. Ha dió- és máktölteléket választottunk, akkor elkészítjük a tölteléket, ha azonban a lekvárra esett a választásunk, akkor ezt a lépést kihagyjuk. A diót a fele porcukorral (7,5 dkg), fele reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és rummal összekeverjük. A máktöltelék elkészítését hasonló módon végezzük, csak a rum helyett, tejet tegyünk bele. A tésztát, a kevéssé meglisztezett (rétesliszt) gyúrólapon kb 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd egy 6 cm átmérőjű, lisztbe forgatott pogácsaszaggatóval szaggatjuk méretre. A formán kívül eső tésztadarabokat tegyük félre, a végén gyúrjuk össze és szaggassuk ki újra. A 6 cm átmérőjű tésztalapok alsó részére halmozzunk 1-1 mokkáskanálnyi tölteléket, tekerjük fel, majd kissé meghajlítva formázzuk kifli alakúra. Ezután a sütőmargarinnal kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket és előmelegített sütőben, gáztűzhely esetén 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon, kb. 15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még melegen, forgassuk meg a kifliket vaníliás porcukorban, így lesz a végeredmény: hókifli.

Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is!

Fotó: 500px.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!