Hagyományos ízvilág: íme a legfinomabb jókai bableves receptje hétvégére

Az örök kedvenc, ami nem hiányozhat a hétvégi menüből.

Exkluzív receptek Topár Gábortól

Van, aki hosszú csipeszekkel hajómakettet épít üvegpalackokba, más bélyeget gyűjt és albumokba rendez, vagy azon munkálkodik, hogy minél gyorsabban minél messzebb tudjon futni - én meg főzni szeretek. A főzés kikapcsol: már a felkészülés és a tájékozódás is szórakoztat, ráadásul éhen sem maradok, ami tiszta haszon. Örömmel osztom meg a jól sikerült receptjeimet, a sikertelenekről pedig mélyen hallgatok.

„Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.”
Jean Anthelme Brillat-Savarin

Jókai bableves

Hozzávalók:

  • a sonka főzőleve (kb 3 liter)
  • 20 dkg szárazbab
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • néhány darab zellerszár (ha van)
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál keményítő
  • 3 dkg füstöltkolbász
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A sonkafőzés két lényeges mellékterméke az átható sonkaillat és a sonkalé. Az előbbit
kiszellőztettem, és a helyét betöltő űrt bableves-illattal pótoltam a sonkalé szíves
közreműködésével. Sokáig fő, de nem kell folyamatosan őrizni. Szerencsére tegnap este eszem bejutott a ravasz terv, úgyhogy még gyorsan beáztattam a babot. Ma reggel a felaprított hagymát és fokhagymát egy fazékban kevés zsiradékon megdinszteltem, megszórtam pirospaprikával, rögtön utána ráöntöttem a lecsepegtetett babot és az egészet felöntöttem a sonkalével. Lefedtem és forrás után kis lángon főztem. Nagyjából másfél óra múlva hozzáadtam a felkarikázott és megpucolt répát és petrezselymet (érdemes fordított sorrendben csinálni, tehát előbb pucolni). Volt itthon egy kis szárzeller, úgyhogy abból is adtam hozzá. Meg néhány szelet füstölt kolbászt. Amikor végre megfőtt a bab (ez nekem most összesen három óráig tartott), egy tálkában összekevertem a tejfölt a keményítővel, majd tettem hozzá a levesből és simára keverve beleöntöttem a levesbe. Egy tojásból, csipet sóból és kb két kanál lisztből kevert galuskát szaggattam bele kiskanállal. A tálaláshoz a sonkából vágtam apró kockákat.

Nem tudod, mi legyen a második fogás a hétvégén? A következő oldalon mutatunk két nagyszerű főételt!

Fotó: Topár Gábor

Oldalak

  • 1
  • 2