Egy kis "je ne sais quoi" - Így ebédelj úgy, mint egy francia nő
A francia nő mítosza fogalomnak számít - egy ilyen ebéddel belekóstolhatunk egy kicsit a vágyott életérzésbe.
Mindig megadni a módját
A franciák híresek életigenlésükről - a kemény munka mellett fontos számukra, hogy élvezzék az életet és megadják a módját a hétköznapoknak, így ez étkezésnek is.
Bár előszeretettel látogatják a legjobb helyi bisztrókat és éttermeket, a parkban elköltött bagett sajttal-típusú ebéd sem áll távol tőlük. Utóbbinál csak egy árnyalatnyival tekinthető bonyolultabbnak az ikonikus francia étel, a quiche elkészítése - ez a roppant egyszerűen összedobható lepényszerű étel egy könnyű salátával és lehetőség szerint egy pohár finom vörösborral tökéletes hétköznapi lehet, ha úgy döntünk, szeretnénk megadni a módját.
Francia quiche
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj (fontos, hogy hideg legyen)
- 1 db tojás
- 1 ek hideg víz
- 1 tk só
A töltelékhez:
- 200 ml tejszín
- 100 ml tej
- 4 tojás
- 1 doboz krémsajt
- 10 dkg reszelt sajt
- 15 dkg kockázott bacon
- 1 marék friss spenót vagy bébispenót
- kevés vaj
- ízlés szerint só. bors
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet morzsoljuk össze a hideg vajjal és a sóval. Robotgép segítségével dolgozzuk morzsás állagúvá. Adjuk hozzá a tojást és a hideg vizet és gyúrjuk alaposan össze.
- Egy kör alakú sütőformát vajazzunk ki. Nyújtsuk ki a tésztát, majd óvatosan helyezzük bele a formába - a lelógó részeket vagdossuk le.
- A tésztát szúrkáljuk meg, borítsuk le alufóliával és helyezzünk rá száraz babot vagy más hüvelyest nehezékként - így süssük elő 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig, majd nehezék nélkül további 5 percig.
- A kockázott bacont egy serpenyőben pirítsuk le.
- A töltelékhez a tejszínt, a tejet, a felvert tojásokat, a krémsajtot és a reszelt sajtot keverjük alaposan össze. Sózzuk, borsozzuk, tépkedjük bele a spenótleveleket, majd adjuk hozzá a pirított bacon kockákat.
- A tölteléket kanalazzuk az elősütött quiche tésztára, majd az egészet 180 fokon süssük készre 20-30 perc alatt.