Recept

Négyféleképpen készített paprika, amit kár lenne kihagyni

Egészben sült kápia paprika körözöttel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás napraforgómaggal.

Mindent a paprikáról

A paprika a hazai konyha egyik elmaradhatatlan kelléke, valamilyen formájában szinte minden ételbe kerül belőle egy kicsi. Most pedig Mautner Zsófi egy olyan "mindent a paprikáról" recepttel állt elő, ami kifejezetten ezt az ízletes zöldséget ünnepli és állítja középpontba.

Hozzávalók

Paprika:

  • 8 szép, hibátlan kápia paprika
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Körözött:

  • 25 dkg puha juhtúró
  • 25 dkg túró
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál köménymag, megpirítva
  • 0,5 dl sör
  • 1 nagy lila hagyma, finomra aprítva
  • só, bors

Füstölt paprikás napragforgómag:

  • 25 dkg hántolt napraforgómag
  • 1 evőkanál őrölt füstölt paprika
  • 1 evőkanál só

Elkészítés:

1. A paprikákat egészben (szárral együtt) egy alufóliával leterített tepsire helyezzük. Betesszük a grillfokozatra állított sütőbe, és addig sütjük, amíg a héja teljesen fekete, szenes lesz. Ez sütőtől függően, kb. 12-15 perc lesz. Ekkor a másik oldalukra fordítjuk, és ugyanúgy, mint az előző felét, kb. 15 perc alatt, feketedésig sütjük. Kivesszük, a paprikákat áttesszük egy tálba, és azonnal lefedjük frissen tartó fóliával. Így a saját gőzében összeesik, és szépen le lehet húzni a héját. Meghámozzuk, felcsíkozzuk, és egy tálra elrendezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.

2. A körözötthöz a juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szobahőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük az egészen finomra aprított lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

3. A paprikás napraforgómaghoz a szotyit száraz serpenyőben aranybarnára pirítunk (ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor 200C fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirítjuk meg), majd azonnal összekeverjük az őrölt füstölt paprikával és a sóval. Zárt dobozban hetekig eláll.

Összeállítás: mindenki tányérjára egy egész lehámozott sült paprika kerül. Erre jön egy bő evőkanálnyi körözött, aminek a tetejét meglocsoljuk a paprikamag olajjal. Bőven megszórjuk a ropogós, paprikás napraforgómaggal, végül néhány zöld levelet teszünk rá közvetlenül a tálalás előtt.

Még két finom hazai receptért kattints a következő oldalra!

Fotó:budairport

Oldalak

Recept
Egészség
Több komoly betegség kialakulásához is vezethet a használt sütőolaj újrafelhasználása, legalábbis ez derült ki egy friss tanulmányból.
Sztárok
Február elején derült ki, hogy rákkal kezelik a 75 éves brit uralkodót. Egyes bennfentes szerint Károly király betegsége sokkal súlyosabb, mint azt a közvélemény eddig gondolta.
Sztárok
Bobbi a legendás énekesnőhöz kísértetiesen hasonló módon vesztette életét, mindössze 22 esztendősen, amikor még előtte állt az élet...