Recept

Négyféleképpen készített paprika, amit kár lenne kihagyni

Egészben sült kápia paprika körözöttel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás napraforgómaggal.

Mindent a paprikáról

A paprika a hazai konyha egyik elmaradhatatlan kelléke, valamilyen formájában szinte minden ételbe kerül belőle egy kicsi. Most pedig Mautner Zsófi egy olyan "mindent a paprikáról" recepttel állt elő, ami kifejezetten ezt az ízletes zöldséget ünnepli és állítja középpontba.

Hozzávalók

Paprika:

  • 8 szép, hibátlan kápia paprika
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Körözött:

  • 25 dkg puha juhtúró
  • 25 dkg túró
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál köménymag, megpirítva
  • 0,5 dl sör
  • 1 nagy lila hagyma, finomra aprítva
  • só, bors

Füstölt paprikás napragforgómag:

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el
  • 25 dkg hántolt napraforgómag
  • 1 evőkanál őrölt füstölt paprika
  • 1 evőkanál só

Elkészítés:

1. A paprikákat egészben (szárral együtt) egy alufóliával leterített tepsire helyezzük. Betesszük a grillfokozatra állított sütőbe, és addig sütjük, amíg a héja teljesen fekete, szenes lesz. Ez sütőtől függően, kb. 12-15 perc lesz. Ekkor a másik oldalukra fordítjuk, és ugyanúgy, mint az előző felét, kb. 15 perc alatt, feketedésig sütjük. Kivesszük, a paprikákat áttesszük egy tálba, és azonnal lefedjük frissen tartó fóliával. Így a saját gőzében összeesik, és szépen le lehet húzni a héját. Meghámozzuk, felcsíkozzuk, és egy tálra elrendezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.

2. A körözötthöz a juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szobahőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük az egészen finomra aprított lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

3. A paprikás napraforgómaghoz a szotyit száraz serpenyőben aranybarnára pirítunk (ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor 200C fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirítjuk meg), majd azonnal összekeverjük az őrölt füstölt paprikával és a sóval. Zárt dobozban hetekig eláll.

Összeállítás: mindenki tányérjára egy egész lehámozott sült paprika kerül. Erre jön egy bő evőkanálnyi körözött, aminek a tetejét meglocsoljuk a paprikamag olajjal. Bőven megszórjuk a ropogós, paprikás napraforgómaggal, végül néhány zöld levelet teszünk rá közvetlenül a tálalás előtt.

Még két finom hazai receptért kattints a következő oldalra!

Fotó:budairport

Oldalak

Recept
Sztárok
A színésznő a minap Szaúd-Arábiában járt az idei Red Sea International Film Festival nyitóestjén, ahol egy olyan fekete estélyit viselt, hogy még az állunk is leesett tőle.
Sztárok
Úgy tűnik, Kamilla királyné már rég nem csupán a háttérből figyeli a királyi udvar működését: ő az, aki sokszor irányít, és olyan feltételeket szab, amelyeket olykor a személyzet is ledermedve...
Lifestyle
Christmas
Sokan már műfenyőt választanak karácsonyra az élő helyett, azonban egy dologról el szoktak feledkezni.
Lifestyle
Cikkünkben összegyűjtöttünk minden hasznos információt a cumi elhagyásról, hogy a búcsú pillanata ne könnyekkel teli legyen, hanem a kicsik fejlődésük egyfajta lépcsőjeként, büszkén tekinthessenek...