A tökéletes lágy tojás titka – így jön le könnyen a héja

Aki készített már életében lágy, vagy főtt tojást, esetleg rakott krumplit, bizonyára tapasztalta azt a jelenséget, hogy néha szinte egyben lejön a tojás héja, néha pedig akármilyen óvatosan is kaparjuk, valahogy mégis jön vele együtt a fél tojás is. Egészen egyszerű dologtól függ, hogy mitől jön le könnyen.

A hámozás titka a tojás kora

A friss tojást nehéz meghámozni, ugyanis oldott széndioxidot tartalmaz, aminek gyenge savas hatása van. A széndioxid idővel a héjon található icipici kis pórusokon át lassan távozik, ezzel párhuzamosan pedig a fehérje pH értéke fokozatosan emelkedik: kevésbé savassá válik. A tojás belső membránja (az a vékonyka kis hártya, ami a héj és a fehérje között van), keratinból áll. A keratin pedig savas környezetben keményebbé válik. Minél alacsonyabb a friss tojás pH értéke, annál erősebben kapcsolódnak a fehérje proteinjei a membránban található keratinhoz a főzés során. Vagyis, a pucolás során a membrán annyira „kapaszkodik” a fehérjébe, hogy lehúzza magával.

Ahhoz, hogy tökéletesen hámozott tojást tudj főzni nagyjából 10-15 napos alapanyagra van szükséges. A tojások nagyrésze még aznap dobozba kerül, ahogy a tyúk lerakja, majd átlagosan 3-5 nap múlva kerül a boltokba. Így könnyen kiszámolhatod, hogy akkor lesz a legkönnyebb meghámozni, ha nagyjából egy hetet pihen a hűtődben, mielőtt lágytojást csinálsz belőle.

A tojás főzési idejéhez lapozz a következő oldalra

tojásfőzés lágy tojás

Oldalak

  • 1
  • 2