Vigyázz a lelki terroristákkal! - Az érzelmi zsarolás 4 legfőbb jele

Érzelmi manipulációról vagy zsarolásról akkor beszélhetünk, ha valaki nem a testi erejével uralkodik a másikon, hanem emocionálisan tartja sakkban: hazudik, bűntudatot kelt, csúsztat, és általában hátulról támad. Lehet, hogy a Te környezetedben is van valaki, aki ezt teszi veled – cikkünkből megtudhatod, honnan ismered fel az érzelmi zsarolót.

1. Hazugságok mindenhol

Az érzelmi zsarolók egyik legfőbb ismérve az, hogy rendszeresen hazudnak; utólag vagy letagadják, amit mondtak, vagy egyszerűen egészen másképp adják vissza a történetet. Elferdítik a valóságot, és azt a benyomást keltik benned, hogy te vagy az, aki rosszul emlékszik, így nem tehetsz mást, csak helyeselsz, rosszabb esetben pedig elnézést is kérsz a figyelmetlenségedért.

2. Bűntudat a levegőben

Akik érzelmileg manipulálni akarnak másokat, azok igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. Ezt a legjobban úgy tudják elérni, ha panaszkodnak, megsértődnek és bűntudatot keltenek a környezetükben azzal a felkiáltással, hogy őket nem szeretik eléggé, velük nem foglalkoznak, és nem kapnak meg mindent, amit megérdemelnének. Ha te is gyakran érzed bűnösnek magad azért, mert valaki folyton ezt erősíti benned, akkor bizony zsarolás alatt állsz.

Fotó: cooladvices.com

Oldalak

  • 1
  • 2