Milliók nem jutnak tiszta ivóvízhez Ukrajnában: már tesztelik a megoldást jelentő innovatív technológiát

Rengetegen maradtak tiszta víz nélkül a háború sújtotta Ukrajnában, ahol először tesztelték azt az európai technológiát, ami ivóvíz előállítására alkalmas humanitárius katasztrófa sújtotta területeken.

Ivóvíz nélkül nagyobb veszélynek vannak kitéve a gyerekek

Az UNICEF szerint 1,4 millió ember maradt vízellátás nélkül Kelet-Ukrajnában. Hálózati károk és áramkimaradások miatt országszerte további 4,6 millió embernek nincs megfelelő hozzáférése a biztonságos vízhez. Ukrajnában összesen több mint 6 millió ember szembesül napi nehézségekkel az ivóvízhez való hozzáférés terén, amely az egyik fő emberi szükséglet.

Jelenleg az ivóvízellátás helyzete különösen kritikus Mariupolban, ahol emberek ezreinek csak szennyezett vízhez van hozzáférése. Donyeck és Luhanszk megye nagyvárosaiban elzárták a vízellátást, és további 340 ezer ember veszíti el vízhez való hozzáférését, ha kifogynak a horlivkai tározók. Március elején Szumi és Csernyihiv városait zárták el víztől, Harkiv vízellátó rendszere pedig súlyosan megrongálódott.

A konfliktusövezetekben élő kisgyermekek hússzor nagyobb valószínűséggel halnak meg veszélyes víz fogyasztása miatti hasmenéses betegségekben, mint a háború miatti közvetlen erőszakban” – fogalmazott Murat Shahin, az UNICEF ukrajnai irodájának vezetője. „Bárhol is vannak, a gyerekek vízhez jutását nem fenyegetheti háború – a gyerekek számára ez élet-halál kérdése” – mondta.

Május elején Ukrajna innovatív technológiát kapott a szennyezett víz tisztítására és a higiéniailag biztonságos ivóvíz előállítására. Ezzel bármely körülmények között, humanitárius katasztrófa sújtotta területen, áram nélkül állítható elő tiszta ivóvíz. Ezt a We Can Together ukrán jótékonysági alap erőfeszítései és az osztrák BASU céggel kötött szállítási megállapodások tették lehetővé.

Cikkünk folytatódik, lapozz a következő oldalra!

Oldalak

  • 1
  • 2