Toplistás alternatívák, amik megszólalásig hasonlítanak a fehér liszthez - Ezekkel helyettesítsd

Bajban vagy és nem tudod mit használhatnál a hagyományos fehér liszt helyett? Elhoztuk most a legjobb alternatívákat, amelyeknek az íze a legközelebb áll a megszokotthoz. Egészségesek, diétásak és ínycsiklandó fogásokat készíthetünk belőlük.

Mit használj a liszt helyett?

Kókuszliszt

A kókuszliszt egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Tulajdonképpen a kókusz húsának a ledarált, és valamennyire zsírtalanított formája ez a liszt, amelyet a gluténérzékenyek és a diétázók előszeretettel fogyasztanak. Kissé kókuszos íze van, így leginkább a süteményekhez és desszertekhez alkalmas. Gazdag rostban, kalciumban, magnéziumban és káliumban is, emellett harcol a csontritkulás ellen. Szépségünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, ugyanis számos "jó zsírt" tartalmaz, amelyek belülről hatnak megjelenésünkre. Üdébb lesz a bőrünk, a hajunk, és erőteljes antioxidáns hatása van.

Rizsliszt

A rizsliszt a gluténérzékenyek álma, hiszen bármi készíthető belőle, legyen szó levesről, főételről, hamis "tejbegrízről", süteményekről. A porral nagyon egyszerű dolgozni, ám önmagában ritkán lesz tartós, így keményítővel szokták keverni, ha például sütemény készül belőle. Finomra őrölt rizsből készül, aminek bár magas a szénhidrát tartalma, mégis nagyon egészséges. Sok rostot tartalmaz, valamint B-vitamin tartalma sem elhanyagolható.

Csicseriborsóliszt

A csicseriborsó az egyik kedvenc hüvelyesünk, a belőle készült liszt pedig remek helyettesítője a búzalisztnek. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, segítségével normalizálódik a vérnyomás, de meggátolja a vércukorszint hirtelen emelkedését is. Karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket találhatunk benne. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlják. Indiai ételekben szinte kötelező, sűrítéshez, panírozáshoz, tészta, kenyér és édességek készítéshez is alkalmazhatjuk.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2