Lifestyle

Ha így veszed be a gyógyszert, sokkal gyorsabban fog hatni: Szinte azonnal búcsút inthetsz a fájdalomnak ezzel a trükkel

Amikor fáj valamink, arra vágyunk, hogy egy gyógyszer lenyelése után a lehető leggyorsabban elmúljon a kínzó érzést. Van egy trükk, amivel ezt el is érheted, mutatjuk, mit kell tenned.

Gyorsabban fog hatni!

A testünk bármely pontja fájhat, de talán a fej- és a fogfájással vagyunk a legtürelmetlenebbek és ilyenkor azt akarjuk, hogy valami azonnal mulassza el a borzalmas érzést. Rengeteg "rapid", azaz gyorsan ható fájdalomcsillapító elérhető már a gyógyszerpiacon, de azzal is meggyorsíthatod a hatást, ha figyelsz arra, hogy miként nyeled le. Egy átlagos tabletta 15 és 60 perc közötti intervallumban kezdi el kifejteni a hatását, de ezt befolyásolhatod, ugyanis nem mindegy, hogy milyen testtartást veszel fel, mikor lenyeled a gyógyszert. A Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint ha körülbelül 45 fokos szögben jobbra dőlünk, akkor ez meggyorsítja a tabletta útját a testünkben, így gyorsabban fog felszívódni a nyombélben, ahol általában a szájon át bevehető gyógyszerek felszívódnak.

A jobbra dőlt testtartásban a tablettának mindössze 10 perc kell ahhoz, hogy lejusson és oldódni kezdjen a nyombélben, míg ha a egyenesen állunk, akkor ez az idő 23 perc, balra dőlve pedig akár 1,5 óra is kellhet neki, hogy odaérjen. Ez természetesen nagyon nem mindegy, főleg akkor, ha már nagyon szeretnénk megszabadulni a fájdalmaktól.

Kutatók már korábban is tanulmányozták, hogy a testtartásunk miként hat az emésztésre és a gyógyszerek felszívódására, azonban ez az első olyan tanulmány, amely szimulálta és részletesen kifejtette, mi történik a testünkben, ha különböző testhelyzetekben nyeljük le a tablettát.

Forrás: HVG Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Mióta a brit királyi család tagja, Katalin hercegnének rengeteg szabályt kell betartania – a lista pedig nemrég egy újabb kiegészítéssel bővült.
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.
Lifestyle
Végre valamiben első a magyar - gondolhatnánk. Csakhogy egy elég súlyos és veszélyes lista élére kerültünk fel, amire egyáltalán nem lehetünk büszkék.