Sipos Melinda: Ez a gála megmutatja, hogy a sikernek mennyi arca van - Interjú

A tavalyi évben a Femcafe Gála - Az Inspiráló Nők Estje díjátadón a Ligeti Bolt alapítója, Sipos Melinda vehette át a Leginspirálóbb vállalkozónak járó elismerést. A környezettudatos vásárlásra buzdító üzletasszonyt közel egy évvel a díjazása után kérdeztük meg arról, mit jelent számára az elismerés és milyennek látja a jövőjét.

Femcafe Gála - Az Inspiráló Nők Estje

Mitől lesz egy nő sikeres? Hogyan lehet összeegyeztetni a karriert és a magánéletet? Miért van szükségünk példaképekre és inspirációra? Mi, a Femcafe.hu-nál ezekre a kérdésekre keressük a választ évről évre, mikor megrendezzük az Femcafe Gála - Az Inspiráló Nők Estje díjátadót. Hamarosan újra a közönség elé tárjuk az aktuális jelölteket, de addig is megkérdeztük az elmúlt év nyerteseit arról, hogyan alakult az életük azóta, mióta 2019-ben díjjal elismert inspiráló nőkké váltak.

Interjú Sipos Melinda

Az Inspriáló Nők Gála 2019 - Leginspirálóbb vállalkozó kategória győztesével

A Leginspirálóbb vállalkozó kategóriájában tavaly Sipos Melindát, a Ligeti Bolt, a főváros első csomagolásmentes élelmiszerboltjának megálmodóját választotta ki a díjra a közönség. A 2018-ban indított kezdeményezéssel Melinda egyik régi álma válhatott valóra, hiszen tudatos vásárlóként ő maga is hosszú évek óta környezetkímélően, felelősségteljesen próbált élni. A jövőt teremtette meg, hiszen üzletének köszönhetően mindenki a maga szükségletének megfelelő mennyiségben vásárolhat és töltheti meg vászonzsákját, üvegét vagy más tartós tárolóját az általa forgalmazott termékekből. A zero waste mozgalom egyik hazai képviselője lett, aki folyamatosan inspirálja környezetét. Ma már arról mesélt nekünk lelkesen, hogy mennyit jelentett neki a Femcafe Gálán átvett elismerése, valamint beszámolt az idei év örömhíréről is, hiszen már a harmadik boltját nyithatta meg 2020-ban.

Lassan egy éve birtoklod az Inspiráló Nő-díjat. Hogyan telt neked a 2019-es év?

A tavalyi év nagyon izgalmas volt. Már az év elején megkaptuk a Highlights of Hungary díját, ahol kilencedik helyen végeztünk, tavasszal pedig a Femcafe Gálán vehettem át az Inspiráló Nők elismerést. Nagy örömünkre szolgált, hogy a nyár folyamán volt egy igen kiemelkedő hónapunk, a július, ami valószínűleg a műanyagmentes július kezdeményezés sikerének tudható be. Mindkét üzletünket sikeresen működtettük, olyannyira, hogy idén már meg tudtuk nyitni a II. kerületben a harmadik üzletünket is, amellyel sikerült orvosolnunk egy érezhető hiányosságunkat, most már lehet autóval is jönni hozzánk. Mi alapvetően abból indultunk ki, hogy mivel a vendégkörünk tudatosabb vásárlókból áll, így a tömegközlekedéssel vagy kerékpárral közelítik meg a boltjainkat, de vannak olyan vevőink is, akik havonta vagy két havonta jönnek egy-egy nagyobb bevásárlásra, számukra pedig igényként merült fel a parkolási lehetőség. Most már nem kell erről lemondaniuk. A másik felismerésünk az volt, hogy véges a raktárunk, ezért szükségünk lenne egy nagyobb helyre. Mindig rengeteg ötletünk van, de mivel korlátozottak a helyi adottságaink, ezért mindig türelmesnek kell lennünk. Összességében egy nagyon aktív, termékeny 2019-es évet zárhattunk, de még mindig rengeteg terv van a tarsolyunkban.

Hogyan éled meg, hogy a munkádra mások is felfigyelnek, sőt, akár díjjal is elismerik?

Teljesen biztos voltam abban, hogy az Inspiráló Nők-díjat nem én fogom megnyerni! (nevet) A vesztesek nyugalmával érkeztem meg a gálára, de nem is bántam volna, ha nem én nyerek, mert nem igazán szeretek a középpontban lenni, mások előtt beszélni, ezért hideg zuhanyként ért, amikor felszólítottak a színpadra. Teljesen meglepődtem, amikor kimondták a nevemet. Nyugodt voltam, nem számítottam rá, mivel a másik két jelölttársam kvalitásait ismerve nem tűnt reálisnak, hogy én kaptam a legtöbb szavazatot. Az érzés nagyon jól eső volt, de mivel néhány hónappal előtte kaptunk egy hasonló szakmai díjat, ezért már ismerős érzések kerítettek hatalmukba.

Mennyire mozgósítottad a jelölés kapcsán a vásárlókörödet, követőidet?

Bevallom, hogy nem kerítettem ennek az egésznek nagy felhajtást. Megosztottam egy bejegyzést róla a privát Facebook-oldalamon és a Ligeti Bolt oldalán, de semmi több. Nem éreztem volna túl elegánsnak, ha ennél többet teszek és elkezdek kampányolni azért, hogy bárki rám szavazzon. Úgy voltam vele, hogy jól esik a jelölés, de nem fogok toborozni a győzelemért. Ha ez a díj nekem jár, akkor én fogom megkapni, ha nem, akkor sem fog semmi történni, így is, úgy is csinálni fogom a dolgomat. Ugyanakkor megkaptam és nagyon imponáló érzés, hogy női példaképként járhatok elől, mint inspiráló vállalkozó.

Milyen érzés volt részesének lenni ennek a folyamatnak?

Örültem, mert nagyon sok impulzus ért, rengeteg érdekes nőt ismerhettem meg, hiszen összesen 21-en voltunk jelöltek. Valakivel még üzleti kapcsolatom is kialakult az Inspiráló Nők kapcsán. Bár a kategóriákban egy győztest hirdettek, véleményem szerint a jelöltek közül mindenki nagyon inspiráló személyiség volt, akiknek a munkásságát és egyéni látásmódját szívesen figyelemmel kísérem a mai napig. Szerintem nagyon jó ez a gála, mert megmutatja, hogy a sikernek mennyiféle arca van, az pedig különösen szimpatikus a számomra, hogy a nők kapnak benne kitűntetett szerepet. Nekünk mindig sokkal nehezebb a szakmai életben érvényesülni és kitűnni, hiszen sok esetben a család koordinálása mellett igyekszünk helytállni a munkánkban. Jó, hogy ez a díj elismeri és példaképnek állítja ezeket a nőket, mert a visszajelzésre és a mintakövetésre is nagyon szükségük van az embereknek.

Nem félsz attól, hogy rajtad felbuzdulva és a környezettudatos szemléletmód terjedése kapcsán hamarosan egyre több konkurensed lesz?

Sosem gondoltam, hogy monopol lenne a helyzetem. Van rengeteg piac és egyre több olyan üzlet, ahol tudatosabban lehet vásárolni. Már a nagyobb szupermarketek is nyitnak a zero waste irányába. Mi egy olyan helyet álmodtunk meg, ahol sok mindent egy helyen meg lehet vásárolni anélkül, hogy műanyaghulladékot termelnénk, mindezt kellemes környezetben. Egyre nagyobb az a kör, akit ez a szellemiség megérint, ezért azt gondolom, hogy nem fog problémát jelenteni, ha hasonló boltok nyílnak az országban. Nem az a cél, hogy mindenki nálunk vásároljon, hanem, hogy az élelmiszeripari termékei minél inkább a fenntarthatóság jegyében kerülhessenek az asztalokra.

Milyen távlati célok fogalmazódtak meg benned az elkövetkezendő időszakra?

Mindenképpen célunk, hogy a meglévő boltjaink jól működjenek, ahogyan eddig. Szeretnénk, ha a harmadik bolt mielőbb beindulna, mert egy rakás tervünk van vele. Workshopokat szerveznénk oda, nyitnánk egy kis kávézót, mert szeretnénk, ha az üzlet egyben közösségi térré is válna.

2020-ban is keressük Magyarország leginspirálóbb nőit.

Leadfotó és fotók: Femcafe.hu / Kunos Attila ; Sipos Melinda engedélyével

Oldalak

Szólj hozzá Te is!