Lifestyle

Szörnyű, miket tehet veled ez a rossz szokás, amit szinte mindenki csinál: Jobban teszed, ha már ma felhagysz vele

Messze nem vagy egyedül, ha lefekvés előtt még görgeted az Instagramot vagy TikTok-on nézel videókat. A Pew Research Center szerint a felnőttek 65%-a és a tizenévesek 90%-a úgy alszik, hogy a telefonja szem előtt van. Ez viszont nagyon káros, mutatjuk, miért.

Hatással van a testedre és az elmédre is

Akár a reggeli telefonozás, akár a közösségi média lapozgatása közvetlenül alvás előtt, az ágyban lévő telefonnyomkodás hatással lehet arra, hogy mennyit alszol, és mennyire pihentető az alvásod. A jó alvás a mentális és a fizikai egészség szempontjából egyaránt kritikus fontosságú, és a telefonod megnehezítheti ezt. Bármennyire is csábító lehet, hogy még elolvasd az e-maileket, vagy megnézd, melyik barátod mit posztolt az instán, ideje felhagynod ezzel. Mutatjuk, miért:

A képernyők megzavarják az alvási ciklust A mobiltelefon- és képernyőhasználat közvetlenül összefüggésbe hozható a cirkadián ritmus, vagyis a természetes alvás-ébrenlét ciklus megzavarásával. Amint azt a gyermekeken és serdülőkön végzett kutatások megállapították, a mobiltelefonok által kibocsátott kék fény gátolja az álmosságot okozó hormon, a melatonin termelődését. Ez meghosszabbítja az elalváshoz szükséges időt, és csökkenti az alvás teljes időtartamát. Az alvási ciklusodban szerepel a REM-alvás (a gyors szemmozgásokkal és álmokkal jellemezhető szakasz), amely segíti a memóriádat és az érzelmi feldolgozást. A melatoninszint csökkentése mellett a kék fénynek való éjszakai kitettség is csökkentheti a REM hosszát, ami miatt fáradtnak érezheted magad másnap és nehezebb lesz kikelni az ágyból. A kutatók megállapították, hogy a képernyők fényének való kitettség hatással lehet az alvásra. Egy 2018-as áttekintés megállapította, hogy a lefekvés előtti egy-két órán belüli képernyőhasználat negatívan befolyásolja az alvást, és ez a hatás különösen a kisgyermekeknél és a gyermekeknél jelentkezik fokozottan.
Kattints a további képekért!

Forrás: Health Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Fashion&Beauty
A menyasszonyi sminktrendek minden időszakban egyre megújulnak, nincs ez másként ősszel sem, amikor is a meleg színek lágy összhangja kerül leginkább előtérbe.
Lifestyle
Szeptember elején a fiatal nő hozzáment a szerelméhez, Dominikhoz: miközben a színpadon a vendégek mondták a beszédjeiket, a menyasszony össze akart bújni a vőlegényével. Majd hirtelen ellökte a...